Австралиец счупи световния рекорд по продължително каране на сърф

Блейк Джонстън сърфира в продължение на 40 изтощителни часа

Блейк Джонстън, снимка: БГНЕС

Блейк Джонстън, снимка: БГНЕС

Австралиецът Блейк Джонстън счупи световния рекорд за най-продължителна сесия по сърфиране, като избягваше рояци медузи, за да се качи на стотици вълни в продължение на 40 изтощителни часа, предаде АФП.

40-годишният бивш професионален сърфист избухна в сълзи, след като подобри предишния рекорд на южноафриканеца Джош Енслин, който беше 30 часа и 11 минути.

Джонстън се върна на брега под бурните аплодисменти на стотиците поддръжници, които се бяха събрали на плажа Кронула в Сидни, за да го наблюдават.

Носейки черна каубойска шапка и завит с термално одеяло, той бе изнесен от плажа на раменете на приятелите си, след като най-накрая остави сърфа си.

Джонстън събра повече от 200 000 австралийски долара (133 000 щатски долара) за подпомагане на менталното здраве, поставяйки рекорд по случай 10 години от загубата на баща си, който се самоубива.

"Все още имам работа за вършене. Казах си 40 (часа), така че ще отида и ще се опитам да го направя", каза той пред репортери по-рано през деня, след като премина предишния рекорд от 30 часа.

"Доста съм уморен, да, но ще се справим".

В крайна сметка Джонстън сърфира повече от 40 часа - той започна в 1:00 ч. в четвъртък, като използваше големи прожектори за осветяване на водата - но официалното му рекордно време не беше известно веднага.

Според правилата на опита му е било позволено да напуска океана, за да може да успокои очите си с капки, да се зареди с леки закуски и да се намаже със слънцезащитен крем.

Медиците проверяваха сърдечния му ритъм и кръвното му налягане, преди да се впусне отново във вълните.

Тъй като Сидни е в плен на малка гореща вълна, температурата на водата се колебае около 24 градуса по Целзий (75F), което намалява риска от хипотермия.

Първоначално Джонстън е планирал да събере пари, като пробяга 1 000 км, но се спира на сърфирането, когато вижда, че предишният рекорд е "само" 30 часа.

"Помислих си, че просто мога да го направя", каза той преди опита.

"Стигам до предела на възможностите си с моите приключения и за да докажа на себе си, че съм достоен и мога да премина през трудни моменти, и тогава се научават уроците."

Той очаквал, че инфектираните уши, дехидратацията и недоспиването ще доведат тялото му до предела на възможностите му.

Братът на Джонстън - Бен, каза, че са се подготвили и за възможността от нападение от акула, но това не е било нещо, което ги е притеснявало.

"Сърфирах с него в два часа сутринта и светлините всъщност угаснаха, така че беше тъмно", каза той пред националната телевизия ABC.

"Имаше цял куп медузи, така че беше меко казано интересно."

Джонстън не за първи път участва в изпитание на човешката издръжливост.

През 2020 г. той пробяга 100 км по неравна крайбрежна ивица южно от Сидни - като по-голямата част от маршрута измина бос. /БГНЕС