Австралия трябва да е готова за война, предупреди министърът на отбраната й

Австралия трябва да бъде готова за война. Това каза министърът на отбраната на страната Питър Дътън. Думите му повтарят реториката на премиера Скот Морисън, който вече предупреди за нова „дъга на автокрация“, простираща се от Пекин чак до Москва.

Морисън каза, че няма да се поколебае да се присъедини към съюзници, за да държи Китай далеч от прага на Австралия след спорен пакт за сигурност между Пекин и Соломоновите острови. Австралия вече призова министър-председателя на Соломоновите острови Манасе Согаваре да не подписва спорния пакт за сигурност с Китай. Документът предизвика опасения сред съюзниците на САЩ Австралия и Нова Зеландия относно влиянието на Китай в Тихия океан, в който те десетилетия държат силно влияние.

„Трябва да сме реалисти, че хора като Хитлер и други не са просто плод на въображението ни и не са само исторически личности. В момента в лицето на президента на Русия Владимир Путин виждаме някой, който е готов да убива жени и деца. Това се случва през 2022 г.", допълни министърът.

Дътън предупреди, че Китай "води много съзнателен курс" и единственият начин да "запазим мира" е да се "подготвим за война и да бъдем силен противник", допълни Дътън. /БГНЕС