Австрия поставя 5 искания на срещата на ЕС за миграцията

Предоставяне на убежище в сигурни трети страни

На предстоящата лидерска среща на ЕС в Брюксел Австрия планира да постави пет искания, които спешно трябва да бъдат изпълнени на европейско равнище, съобщи австрийският вестник „Кроне“, цитиран от Анадолската агенция.

Според доклада, исканията са:

- Комисията на ЕС трябва да плаща за полицейски операции в чужбина, които служат за борба с нелегалната миграция. Освен това тя трябва да оказва все по-голяма подкрепа на държавите с външни граници в областта на защитата на границите, по-специално с финансови средства за бъдещи инфраструктурни проекти (напр. изграждане на ограда по границата от България към Турция).

- Европейската комисия трябва да възложи изготвянето на "Директива за отхвърляне" - аналогична на Директивата за временна закрила.

- Следва да се даде възможност за провеждане на процедури за предоставяне на убежище в сигурни трети страни - модел, към който работят например Дания и Обединеното кралство.

- Трябва да се улесни отнемането на статута на закрила на лица, извършили престъпления.

- Комисията на ЕС трябва да създаде и финансира пилотен проект за бързи процедури за предоставяне на убежище по външните граници на ЕС.

Австрия вече е предприела "няколко други мерки, за да гарантира, че „спирачката“ за предоставяне на убежище е ефективна и че мигрантският натиск върху Австрия е намален", цитира „Кроне“ неназован служител от Виена.

Освен това предстои провеждането на съвместна полицейска операция с Унгария, известна като операция "Лисица". Целта на операцията е да се направи невъзможно влизането на нелегални мигранти в Австрия. /БГНЕС