Бабиш продължава да настоява за българска връзка във взрива от 2014 г. в Чехия

Твърденията, че унищожените от терористичния акт в Чехия през 2014 г. боеприпаси са били предназначени за реекспорт от ЕМКО за Украйна не отговарят на истината, се казва в позиция на групата

Андрей Бабиш

Андрей Бабиш

Експлозията в оръжейни складове в Чехия през 2014 г., които сега прокуратурата допуска, че може да са дело на служители на руското военно разузнаване, не са нападение от Русия срещу страната, заяви в понеделник премиерът Андрей Бабиш.

"Русия не е нападала Чехия. Агенти са нападнали стоки за български търговец на оръжие, който вероятно е продавал това оръжие на държави, воюващи срещу Русия", цитира думите му изданието Zpravy. В Novinky допълват, че Бабиш е казал, че това не е акт на държавен тероризъм, "а нападение срещу стоки, принадлежащи на български търговец на оръжие".

Премиерът още веднъж говори за полицейската версия, според която изглежда взривът е трябвало да стане, след като оръжейна пратка е доставена в България. Поради това той смята, че акцията на руснаците се е провалила. В същото време той подчертава, че такива операции са недопустими на територията на суверенна държава.

Бабиш каза в понеделник, че чешките спецслужби няма да публикуват информацията за това как се е стигнало да заключенията за причината за експлозиите във Врбетице.

Днес групата ЕМКО на българския предприемач Емилиян Гебрев, чието име бе свързано в Чехия в края на миналата седмица с взривовете от 2014 г., заяви, че това не е вярно, никога не са имали пратки от взривения обект месеци преди и след инцидента и че никой правораздавателен орган на България или Чехия не ги е търсил по въпроса.