България не подписа призива на ЕС срещу руския спорт

Радостин Василев

Радостин Василев

България е една от двете страни в Европейския съюз, които не са подписали призива към международните спортни федерации да отстранят от структурите си всички свои руски и беларуски членове заради войната в Украйна. Документът е подписан от спортните министри на общо 35 държави, сред които 25 от ЕС, но нашият спортен министър в оставка Радостин Василев не се е присъединил, предаде "Сега".

Настоящата обща позиция е продължение на друга подобна, приета през март от 37 държави. Тогава призивът бе Русия и Беларус да не получават домакинства на международни състезания, техните спортисти да не могат да участват на прояви в чужбина и да "бъдат предприети стъпки за ограничаване на спонсорството и друга финансова подкрепа от лица и организации, свързани с руската и беларуската държави". 

В новото писмо на спортните министри вече се препоръчва на федерациите всеки техен член, тясно свързан с Русия или Беларус, и най-вече, ако е и техен правителствен служител, да бъде отстранен от всякаква позиция на влияние в съответната спортна федерация. А също така да се обмисли прекратяването на договори, които позволяват излъчване на международни състезания на територията на Русия и Беларус.

Вече се предлага и унифицирано отношение към руските и беларуски спортисти. Те вече не трябва да бъдат спирани от участия в международни състезания. Но задължително трябва да се съревновават без национално знаме, държавни символи и химн, а поведението им по време на състезанията ще се наблюдава внимателно, за да се гарантира, че те наистина показват неутралитет. Новата обща позиция също така подканва международните федерации да покажат солидарност с Украйна и да помогнат за възстановяването на украинската спортна система, когато това стане възможно.

Документът е подписан от 25 страни-членки на ЕС: Австрия, Белгия, Хърватия, Кипър, Чехия, Дания, Естония, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Ирландия, Италия, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Нидерландия, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Испания и Швеция. От Европа са се присъединили още Норвегия, Великобритания, Лихтенщайн и Исландия, а извън Стария континент - Канада, Австралия, Нова Зеландия, Южна Африка, Япония и САЩ.

От Евросъюза не са се включили единствено България и Унгария. Не се е присъединила и Швейцария, която е подписала мартенското писмо.

Новият документ се появява на фона на разнобой в критериите на международните спортни федерации, сред които има и такива, които допускат руснаци и беларуси на своите състезания (например - тези по тенис и джудо). Докато други категорично забраняват подобно участие. 

Последният скандал по този повод възникна след решението на организаторите на тенис турнира "Уимбълдън" да не допуснат руснаци и беларуси, макар ITF да им разрешава да играят като неутрални. В резултат "Уимбълдън" не носи точки за световната ранглиста и е на практика демонстративен турнир. 

Президентът на МОК Томас Бах също критикува "Уимбълдън", като заяви, че решението е в резултат от натиск на британското правителство. И настоя международните федерации да дадат "свои собствени отговори на войната в Украйна, или рискуват да се превърнат в политически инструмент".

Настоящото писмо на 35-те спортни министри към федерациите е опит да се оформи именно една стандартна рамка за действие спрямо руски и беларуски спортисти, която да им позволи да се състезават. Рестрикциите вече са насочени срещу руските и беларуски спортни деятели, които могат да оказват влияние върху вземането на решения в тези федерации. А България, в лицето на спортния министър Радостин Василев, очевидно не е счела за необходимо да се присъедини към призива на Европейския съюз и останалите 10 държави.