България предизвика Москва, отстоявайки идентичност

София решително се бори с фалшификациите на Русия в българската история

Януш Бугайски

Януш Бугайски

Януш Бугайски, cepa.org

Въпреки членството на България в НАТО, Москва използва своите исторически сърдечни връзки със София, за да бламира ангажиментите, които страната е поела към Запада. В момента обаче се засилва борбата между традиционните проруски лобита и прозападно ориентираните активисти, които 

отстояват българската идентичност

 За да потвърди напълно своята автентичност като държава, България трябва да преосмисли историята си, да защити своя суверенитет и да предотврати пагубните политически влияния на Москва.

Руските чиновници традиционно описват българите, подобно на украинците и беларусите като техните „по-малки братя“. На руски език това означава подвластен член на семейството, който трябва да следва инструкциите на по-възрастния си брат/сестра. Всъщност, "братските отношения" на Русия с всички по-малки съседи са закрепени в тази асиметрия на власт и авторитет.

Дълги години българските историци и преподаватели се борят 

да бъдат разбити митовете и фалшификациите,

 разпространявани в руската историография - например, че кирилицата е писана от руски, а не от български монаси или че славянското православно християнство е руско, а не българско по произход, присвоявайки си българската азбука и църковни традиции, Москва се представя като глава на славянството и християнското православие. Когато България беше по-слаба по времето на царска Русия и  съветската епоха, София не можеше да направи почти нищо, за да коригира историческите факти. Под чадъра на НАТО обаче България притежава сигурност и увереност да  преоткрие своята идентичност и 

да отхвърли наложената от Москва версия за нейната история

При поредния опит наскоро отново да бъде фалшифицирана историята, руското посолство в София откри изложба през септември в чест на съмнителното освобождение на България от нацизма от Червената армия. Това предизвика обществено възмущение и българското Външно министерство направи официално изявление, в което категорично изтъкна, че Съветската армия е донесла на страната половинвековни репресии, икономически крах и изолация от европейския мейнстрийм. Реакцията в Москва на изразената от българска страна  самоувереност бе истерична, обвинявайки „по-малкия брат“ в неблагодарност за освобождението си и „действия, които са извън закона“. В Русия е незаконно да се поставя под въпрос и игнорира ролята на Червената армия, както в контекста на нейното сътрудничество с нацистите, така и в ролята й на агресор срещу народите от Централна и Източна Европа.

От месец септември всички учебници по история в България включват факти за съветската окупация на България през 1944 г. и престъпния характер на подкрепяния от СССР български комунистически режим, създаден по съветски образец. Българските историци смятат, че това е истинската причина за острата реакция в Москва към  изявлението на българското външно министерство. Москва също така е притисната да върне българските исторически архиви, откраднати от Съветите и прехвърлени в Москва след Втората световна война. Те съдържат подробности за комунистическите терористични акции, извършени в България под ръководството на Москва преди Втората световна война.

Коригирането на руските митове и фалшификации в българската история е съпроводено с утвърждаването на националния суверенитет на България. Наскоро прокремълски политик беше арестуван и разследван за шпионаж и пране на пари. Николай Малинов, бивш депутат от БСП, който ръководи проруска организация, е обвинен в шпионаж – издаване на държавни тайни срещу пари на две руски организации – руското общество „Двуглав орел“ и Руския институт за стратегически изследвания. Президентът на България Румен Радев отправи критика по повод ареста на Малинов, но президентските правомощия са ограничени, а в същото време 

Радев се възприема като човек, тясно обвързан с Кремъл

Българските власти също така наложиха десетгодишна забрана за влизане в страната на Леонид Решетников, бивш агент на съветското и руското разузнаване и директор на Руския институт за стратегически изследвания, който разработва стратегии за намеса на Кремъл в изборите в чужди страни. Прокурорите в София твърдят, че Решетников е координирал руските шпионски операции, насочени към преориентиране на България към орбитата на Москва. София също разследва връзките на Малинов с руския медиен магнат Константин Малофеев, на когото е забранено да влиза в ЕС и САЩ заради финансиране на руски проксита - задкулисни сили, окупирали части от Източна Украйна. Предполага се също, че Решетников и Малофеев финансират множество проекти за увеличаване на руското влияние в българската икономика, култура, политика и медии.

Ако продължава да се освобождава от влиянието на Русия и еманципира по отношение на Москва, България ще придобие способности да укрепва Източния фланг на НАТО, да подпомогне сигурността в Черноморския регион и да демонстрира своето значение пред американските си съюзници. За да се разграничи категорично от руските зависимости и натиск, 

правителството трябва да отреже няколко пипала, които привързват силно страната към Москва

 Те включват политическата корупция, енергийната зависимост и проникването в медиите, заради които руските власти представят България или като лоялен партньор на Русия, или като предател на славянството и християнското православие.

Тъй като Русия става все по-решителна да проектира военната си сила в района на Черно море, България ще трябва да работи по-интензивно със своите съюзници от НАТО, за да възпира амбициите на Кремъл. Важна стъпка би била ускоряването на модернизацията на българските въоръжени сили и замяната на съветската техника със военно оборудване, западно производство. Като положителен знак в тази посока е планът на София да замени съветските изтребители MiG-29 със западни самолети, преди всичко с американските изтребители F-16 Block 70. Министерски съвет и парламентът одобриха закупуването на осем военни самолети от САЩ и въпреки че държавният глава Радев наложи вето върху сделката, парламентът лесно преодоля президентското вето. Подобни стъпки показват, че България демонстрира лидерство и възможности да се превърне във важен съюзник в НАТО на Балканския полуостров и в Черноморския регион.

Превод: Faktor.bg