Българка помогнала на “Ню Йорк Таймс” да спечели “Пулицър” със “Скритата война на Путин” за руските тайни служби

Опитите за покушение срещу Гебрев послужили като един вид Розетски камък, който помогнал на западните разузнавателни агенции

Емилиян Гебрев

Емилиян Гебрев

Вестник “Ню Йорк Таймс” спечели най-много награди “Пулицър” тази година. В категорията “международна журналистика” победител е екипът, разработил поредицата “Скритата война на Путин”, посветена на действията на руските тайни служби в няколко държави по света - Украйна, Мадагаскар, България, Либия, Централноафриканската република, пише www.24chasa.bg.

Част от този екип е българката Боряна Джамбазова с нейния принос за журналистическото разследване на българска територия. През декември миналата година “Ню Йорк Таймс” пише за връзката на руските тайни служби с опита за отравяне на българския бизнесмен Емилиян Гебрев. Автор на материала е журналистът Майкъл Шуорц, който

работи заедно с Боряна Джамбазова при отразяването на темата в София

“Години наред членовете на таен екип - отряд 29155, оперират, без западните служби за сигурност да имат каквато и да е представа за тяхната дейност. Но нападение срещу търговец на оръжие в София взриви прикритието им”, пише в материала си от 22 декември 2019 г. авторитетният американски вестник.

“24 часа”  предлага превод на цялата статия, част от поредицата материали, донесла престижната награда на “Ню Йорк Таймс”:

“Руски убиец използва псевдонима Сергей Федотов и се промъква в България, настанявайки се в хотел в София в близост до офиса на местен производител на оръжие, продаващ боеприпаси в Украйна.

Убиецът ръководи екип от трима мъже.

След няколко дни неизвестен мъж успява да се промъкне в заключен гараж,

намазва с отрова дръжката на колата на оръжейния търговец,

след което изчезва незабелязано, оставяйки само размазани изображения на камерите за видеонаблюдение.

Малко след това производителят на оръжие Емилиян Гебрев се среща с бизнес партньори в ресторант на покрива, където започва да халюцинира и да повръща.

Заради отравянето 65-годишният Гебрев остава в болница един месец. Синът му също е отровен, като и друг високопоставен служител на компанията.

След като Гебрев е изписан от болницата, убийците отново отравят него и сина му, този път в лятната им къща на Черно море. Всички оцеляват, въпреки че бизнесът на Гебрев все още не се е възстановил напълно.

Опитите за покушение през 2015 г. са

забележителни не само заради тяхната наглост и постоянство,

но и защото ръководителите на силите за сигурност и на разузнаването на Запад не са забелязали всичко това от самото начало. Българските прокурори разглеждат случая, не откриват никакви доказателства и прекратяват делото.

Сега шефове на западни служби за сигурност и на разузнаването твърдят, че случаите на отравяния в България са се оказали много важна нишка, позволила да бъде разкрита кампания на Кремъл да бъдат премахвани враговете на Русия в чужбина и да бъде дестабилизиран Западът.

Влизайки в третото си десетилетие на власт, руският президент Владимир Путин настоява усилено да възстанови позицията на Русия като световна сила. Страната не може да се конкурира икономически или военно със САЩ и Китай, така че Путин води асиметрична война в сянка. Руски наемници воюват в Сирия, Либия и Украйна. Руски хакери сеят раздор чрез дезинформация и работят за подкопаване на избори.

Руските убийци също са заети.

През октомври 2019 г. в. “Ню Йорк Таймс” разкри, че специализирана група руски разузнавачи - отряд 29155, от години провежда кампании в Европа. Служители на разузнаването твърдят, че звеното е отговорно за покушението през миналата година (2018 - б.р.) срещу Сергей Скрипал - бивш руски шпионин във Великобритания. Същият отряд провежда неуспешна операция през 2016 г. за предизвикване на военен преврат в Черна гора и кампания за дестабилизиране на Молдова.

Западните разузнавателни агенции сега знаят името на командващия отряда - генерал-майор Андрей В. Аверянов, и местоположението на неговия щаб в Москва. Въз основа на интервюта със служители в Европа и САЩ сега е известно също, че опитите за покушение срещу Гебрев послужили като един вид Розетски камък, който помогнал на западните разузнавателни агенции да открият отряд 29155 и да дешифрират вида на заплахата, която той представлява.

След първоначалната публикация на в. “Ню Йорк Таймс” се появила повече информация, включително истинската самоличност на някои от членовете на звеното и възможни техни дейности и в Испания и Франция. Този месец (декември 2019 г. - б.р.) Германия изгони двама руски дипломати като наказание за атентата, извършен посред бял ден в Берлин от бивш чеченски бунтовнически командир. Не е ясно обаче дали в организацията са участвали оперативни лица от 29155. Най-вероятно, казват служители от разузнаването, Гебрев е бил мишена заради начина, по който бизнесът му се намесва в интересите на Кремъл - продажбите на оръжие за Украйна, навлизането на компанията му на пазари, доминирани от Русия, и усилията му да закупи оръжейна фабрика, желана от руски олигарх.

Гебрев казва, че също така вярва, че местни бизнес конкуренти или политици може по някакъв начин да бъдат замесени. “Бях хвърлен на вълците”, казва Гебрев в интервю и добавя: - Все още се питам защо и как.”

Посещение на отвъдното

Отровата започва да действа бавно.

Гебрев за пръв път разбира, че нещо не е наред, вечерта на 27 април 2015 г., когато дясното му око внезапно става “червено като червеното на руския флаг”. Усещаше се, казва той, сякаш някой е хвърлил кофа с пясък в зеницата му.

На следващата вечер Гебрев отива в любимия си ресторант на 19-ия етаж на луксозния хотел “Маринела” в българската столица, където клиентите може да позират за селфита с пауни, които се скитат свободно около бара. По време на вечерята Гебрев започва бурно да повръща и е откаран във Военна болница. Там той започна да вижда експлозии с ярки цветове, след което зрителното му поле изведнъж минава само в черно и бяло.

“Посетих отвъдния свят три пъти, по моя преценка”, казва той в едно от поредицата интервюта, проведени през последната половин година. “Лекарите казаха, че почти са ме изпуснали”, добавя оръжейният търговец.

Ден по-късно ръководителят на производството на компанията Валентин Тахчиев също е хоспитализиран. Още няколко дни след това и синът на Гебрев - Христо, готвен за ръководител на компанията “Емко”, също бива откаран за интензивно лечение.

През следващия месец, докато Гебрев се възстановява в болница, българските власти постигат малък напредък по случая. В бившата комунистическа страна с дълга история на поръчкови убийства медиите почти не обръщат внимание на случая. Главният прокурор предполага, че Гебрев се е разболял от отровена рукола. В крайна сметка обаче официалните лица заключават, че и тримата мъже са били умишлено отровени.

В края на май Гебрев е изписан от болницата и се присъединява към сина си в семейния им ваканционен дом на Черно море. Там

двамата отново са отровени

Този път симптомите са по-малко драматични и те се връщат сами обратно в София, където постъпват в същата болница за около две седмици.

Въпреки двете отравяния българските прокурори не успяват да разкрият никакви следи или доказателства. Разузнавателните агенции така и не съобщават за засичане на руски екип убийци в страната и вероятно никога не са осъзнавали, че такъв действа на тяхна територия.

“Всеки път, когато нещо е свързано с Русия, българското разузнаване е напълно безсилно”, каза Росен Плевнелиев, който бе президент на България по времето на отравянията. “Българското разузнаване не желае да противодейства на руското разузнаване и хибридната война”, добавя Плевнелиев.

Когато болницата не успява да определи веществото, използвано при отравянето, Гебрев се обръща към финландската лаборатория Verifin, която открива два химикала в урината му, включително диетил фосфонат, съставна част на пестицидите. Другият химикал не може да бъде идентифициран.

До следващото лято българските власти изоставят случая. Те очевидно дори нямат представа, че отряд 29155 съществува. Нито които и да е представители на разузнаването и сигурността в останалата част на Европа. Операцията им в България най-вероятно никога нямаше да бъде открита. Но тогава се случи и друго отравяне.

Неочакван пробив

През март 2018 г. бивш руски шпионин на име Сергей В. Скрипал бе отровен със смъртоносен нервен агент в английския град Солсбъри. Той започна да плюе пяна в ресторант и изпадна в кома, преди да се върне към живота. Това беше първата регистрирана употреба на химическо оръжие в Европа след Втората световна война.

Британските прокурори приписват нападението на убийци, работещи за ГРУ. Работейки с европейски партньори, британските власти анализираха пътните документи на известни руски оперативни лица. Един изпъкна - мъж, използващ руски паспорт на името на Сергей Федотов. За пет години той

интензивно обикалял Европа, посещавайки Сърбия, Испания и Швейцария

Той бил и в Лондон няколко дни преди Скрипал да бъде отровен, и напуснал страната малко след нападението. Оказа се също, че е бил и в България през 2015 г., като е направил три посещения на страната, когато Гебрев за първи път бе отровен, и отново в края на май, съвпадайки с второто отравяне.

Разкритието, че той е свързан с отравянията и в Англия, и в България, е от решаващо значение за западните служби да заключат, че това не са еднократни атаки, а по-скоро част от координирана кампания, ръководена от отряд 29155. През последните седмици (в края на 2019 г. - б.р.) в Испания се разбра за поредната операция, която вероятно включва мъжа, известен като Федотов.

Най-високопоставеният наказателен съд в страната разследва дали Федотов и други руски оперативни лица са участвали в протестите, които дестабилизираха Каталуня през октомври 2017 г. Пътните документи показват, че той пристига в Барселона няколко дни преди регионът да проведе референдум за независимост същия месец.

Въоръжен с нови доказателства, предоставени от британците, тогавашният български главен прокурор Сотир Цацаров възобнови делото през октомври 2018 г. Почти веднага разследващите откриха свежи улики. Преди първоначалното отравяне Федотов и още двама оперативни служители от отряд 29155 се настанили в хотел “Хил” - в същия комплекс, където е офисът на Гебрев. Те

настоявали да са в стаи с изглед към входа на подземен гараж,

където ръководителите на “Емко” държали колите си.

В паркинга прокурорите откриват зърнисто видео от охранителни камери, което показва добре облечена фигура да се приближава до сивия нисан на Гебрев, както и до колите, собственост на сина на Гебрев и на шефа на производството. Изглежда, че фигурата намазва нещо по дръжките и на трите автомобила. Предполага се, че веществото е отрова. Подробностите за видеоклипа са описани пред “Ню Йорк Таймс” от двама служители по сигурността, които са запознати с неговото съдържание, но самите те не са го гледали. Този месец (декември 2019 г. - б.р.) офисът на главния прокурор Цацаров потвърди съществуването на видеото, но заяви, че неговото лошо качество пречи на разследващите да идентифицират фигурата. Цацаров, чийто мандат приключи, изпрати видеото за анализ от Федералното бюро за разследвания.

Информация за пътуванията, споделена с “Ню Йорк Таймс”, показва, че и тримата убийци от отряд 29155 напуснали България на 28 април, докато Гебрев лежи в болница.

Лоша рукола

Няма съмнение, че професията на Гебрев - производство и продажба на боеприпаси и леки оръжия, го поставя в риск, особено в България. През последните години Кремъл става все по-обезпокоен, тъй като по-малките държави подкопават господството на Русия в оръжейната индустрия.

България продава оръжие за над 1,2 млрд. евро годишно, което е сравнително скромна цифра за сектора, но сума, която не остана незабелязана от Москва. Тихомир Безлов, анализатор по сигурността, казва, че според него именно това е направило Гебрев цел. “Това наистина е голям проблем за Русия”, каза Безлов. “Ние не произвеждаме самолети и танкове, но в областта на леките оръжия има сериозна конкуренция,” добавя той.

Гебрев работи в области, отдавна доминирани от Русия, включително индийския пазар, където се описва като “нишов играч”. “Докато Русия изнася муниции на стойност милиарди евро, ние изнасяме за милиони или стотици милиони - казва Гебрев. - Но няма значение, ние печелим търгове, те мечтаят и си мислят, че пазарите принадлежат на тях.”

Компанията на Гебрев “Емко” също така продава за Украйна, която е враг на Русия.

Гебрев е замесен също и с друг проект, което може би не се е харесало на Москва. Малко преди да бъде отровен, Гебрев се опитва да купи “Дунарит”, голям завод в България, пожелан от подкрепян от Кремъл олигарх. Секретен меморандум, написан по същото време (и оповестен от българската прокуратура), подробно описва

руски план за прехвърляне на “Дунарит”

на олигарха Константин Малофеев

САЩ и ЕС наложиха санкции на Малофеев за финансиране на подкрепяни от Русия сепаратисти в Източна Украйна.

Днес Гебрев вече се е възстановил физически, въпреки че бизнесът му е все още болен. През август 2017 г. българското министерство на икономиката временно отне лиценза му за износ. Ведомството се ръководи от Емил Караниколов, който беше номиниран на поста си от крайнодясната партия “Атака”, която отдавна е изправена пред критики заради тесните си връзки с Москва.

“Бих бил най-щастливият човек на земята, ако отравянето не се беше случило, а се бях почувствал зле, защото съм ял някаква лоша рукола - казва той по-късно. - Не смятам себе си за толкова важен, че някой би се опитал да ме убие.”

* “Боряна Джамбазова допринесе за репортажа и проучването”, подчертава в статията си авторът Майкъл Шуорц.