Позиция на кабинета: Отбранителната ни стратегия ще е на базата на българската армия, без натовски войски у нас (обновена)

Не стана ясно дали ще бъдат допуснато разполагане на сухопътни войски на Алианса на наша територия

Правителството реши да приоритизира българската стратегия в посока деескалация на напрежението, както и да използва всички възможности по дипломатичен път този конфликт да бъде решен.

Това заяви премиерът Кирил Петков след закритото заседание на Министерски съвет, на което кабинетът обсъди стратегията на страната ни относно напрежението между НАТО и Русия.

Отбранителната ни стратегия ще е изградена на база на българската армия. Тя ще е водеща, което значи български войски, българско командване и българско военно лидерство, допълни премиерът.

Армията е недофинасирана през годините. Затова ще се приоритизира компенсацията по натрупаните дефицити.

"Целта е България повече да не е само консуматор на сигурност, а да е конструктивен партньор в НАТО." - изтъкна Петков.

На закрито заседание правителството обсъди доклада на министъра на отбраната Стефан Янев, който представя информация в детайли по повод ситуацията с напрежението между НАТО и Русия, както и решенията, взети на вчерашния съвет по национална сигурност, свързани с българската позиция по въпроса.

Външният министър Теодора Генчовска от своя страна посочи, че България се надява, че проблемът може да бъде решен по дипломатичен път. По думите ѝ дипломацията трябва да бъде придружена и със самочувствие, че ние разполагаме с необходимите отбранителни способности.

По-късно премиерът Кирил Петков, ресорните министри и шефове на служби ще дадат обяснения пред депутатите на извънредно парламентарно заседание.

По-рано Стефан Янев съобщи, че ще предложи България да се включи в съвместно учение на НАТО с един батальон от не повече от 1000 души.

Янев коментира пред БНТ, че позицията на България "трябва да защитава националния интерес с пълното разбиране на ситуацията и на етапа на развитие на българската армия и да е съобразена с целия пакет от дипломатически усилия, както и с възможността да се укрепят военните сили на България".

По думите му България може да използва възможностите от кризата като се даде възможност на българските въоръжени сили да се развиват чрез повече тренировки и участия в учения, които носят капацитет.