Български адвокат разкри кой е патентовал COVID-19 като ваксина против бронхит

Всъщност той би следвало да е лекарство, а не болест

Понеже съм адвокат по интелектуална собственост, си направих справка в Европейското патентно ведомство. Това написа във "Фейсбук" профила си адвокат Атанас Костов. 

"Там открих, че коронавирусът е заявен за патент през 2014 г. като ваксина против бронхит (в частност против вируса, който го причинява IBV). Тоест той всъщност би следвало да е лекарство, а не болест. Базисната заявка е английска, а тримата изобретатели, на които дължим честта, са Ерика Бикертън, Сара Киип и Пол Бритън, служители в “Пирбрайт институт”, пише още родният адвокат. 

"Патентът е европейски (EP) и международен (PCT) с посочване на Япония, Канада, Мексико, Корея, Китай и САЩ. Според мен (а и според официални данни), вирусът е изпуснат по време на развойната дейност в Китай и от там се е превърнал от лекарство в противоположното му нещо", разкри адв. Костов. 

Припомняме, че от COVID-19 са заразени над 120 000 души по света, смъртните случаи вече надхвърлиха 4000. На фона на тази статистика оздравелите са 66 хиляди души. В България са регистрирани 6 случая - по два в София, Габрово и Плевен.