Български град в Топ 10 на най-добрите дестинации за почивка през 2025

Тя се оглавява от италианския Тулуза

Lonely Planet обяви списъка си с най-добрите дестинации за пътуване за 2025 година. Тя се оглавява от популярната Тулуза, която основателно заема първото място за почивка.

Тази година светлината на прожекторите е върху по-малко известни точки по целия свят. Първите десет града са избрани въз основа на няколко категории, включително тяхната актуалност, уникални преживявания, т.нар. "уау фактор“ и постоянен стремеж към устойчивост и разнообразие.

Освен оживените брегове на канала в Тулуза, в списъка с най-добрите градове на Lonely Planet попадат Пудучери в Индия, за тези, които обичат екзотичните и спокойни плажове, и Банско, България, който си е спечелил славата на курорт с достъпни цени за любителите на ски спортовете и добрите писти.

"Банско е популярен ски курорт в България. Той се очертава като целогодишна глобална дестинация за туристи през 2025 година. Макар градът е добре известен като зимна туристическа дестинация, той има какво да предложи и през лятото. Атракциите, които предлага, включват туристически пътеки в Национален парк Пирин, който е обект на световното наследство на ЮНЕСКО, вкусна храна в традиционни български механи, както и разходка из стария град и запознаване с историческите паметници в Банско и околностите му".

Вижте класацията на Топ 10-те града - най-добри дестинации за почивка:

1. Тулуза, Франция

2. Пондичери, Индия

3. Банско, България

4. Чианг Май, Тайланд

5. Генуа, Италия

6. Питсбърг, САЩ

7. Осака, Япония

8. Куритиба, Бразилия

9. Палма де Майорка, Испания

10. Едмънтън, Канада