Българските власти са се свързали с роднините на отвлечените моряци

Корабът вече е откаран на пристанище в Йемен

Живко Коцев

Живко Коцев

Установили сме контакт с близките на двамата отвлечени българи, които са капитанът и първият помощник капитан, каза главният секретар на МВР Живко Коцев. Корабът построен в Полша, управляван от японски оператор, а е британска собственост, беше отвлечен в Червено море.

Коцев заедно с градския прокурор Илиана Кирилова и представители на НАП участваха в брифинг по повод разкритата данъчна измама чрез внос на автомобили. Корабът, на който са двамата българи, е отвлечен от йеменските бунтовници хути в Червено море. Той вече бил откаран на пристанище в Йемен.

Глявният секретар на МВР добави още, че на близките на отвлечените, е предложена психологическа помощ. Работило се с партньорските служби за решаването на кризата. До момента никой не се бил свързал с нашите власти.

Главният секретар на МВР коментира и случилото се по време на мача България - Унгария, който се игра без публика, а феновете бяха извън стадиона. "Подобни размирици са провокация към държавните институции, не приемаме проява на агресия от футболни фенове към гражданите. Ще бъдем натърпими към проявите на физическа сила от страна на нашите служители. Там, където има физическа сила извън нашите нормативи, ще им потърсим дисциплинарна отговорност", обясни Живко Коцев.

Той поясни, че са образувани дисциплинарни проверки. Идентифицирани били една част от служителите, превишили правата си. Дирекция "Инспекторат" правела проверка на цялото мероприятие. 33-ма са пострадалите полицейски служители, 18 са пострадалите граждани и фенове, обобщи той. Задържаните към момента били двама - един за палежа на полицейския бус, а друг за повреждане на имущество на турското посолство. Тревожни са тези събития, каза главният секретар на МВР.