Байдън: Не търсим разширяване на войната в Близкия изток

Взел е решение как САЩ ще отговорят на иранската атака с дрон

Джо Байдън, снимка: архив

Джо Байдън, снимка: архив

Президентът Джо Байдън заяви, че е взел решение как САЩ ще отговорят на атаката с дрон срещу американските сили в Йордания, като добави, че не се стреми към по-мащабна война в Близкия изток, предаде АФП.

Изправен пред нарастващ натиск в годината на изборите, Байдън заяви, че смята Иран за отговорен за доставката на оръжия на хората, извършили нападението, при което загинаха трима американски войници.

Байдън, който се включи в предизборната кампания във Флорида, и преди е обвинявал подкрепяните от Иран милиции за първото смъртоносно нападение срещу американски войници в региона след избухването на войната между Израел и "Хамас" през октомври.

Пред репортери в Белия дом Байдън отговори с "Да" на въпрос дали е взел решение, но не даде повече подробности за това какви действия ще предприеме.

"Не мисля, че се нуждаем от по-широка война в Близкия изток. Не търся подобно нещо." - посочи той във връзка с опасенията, че предприемането на действия срещу Иран може да разпали по-широк конфликт.

Републиканците призоваха 81-годишния демократ да накаже Иран за удара с дрон по американски военен обект близо до йорданско-сирийската граница в неделя, като някои от тях настояват за директни удари по самия Иран.

Но администрацията на Байдън смята, че удар по иранска територия може да доведе до избухване на по-голям конфликт в региона, като по-вероятно е да бъдат нанесени удари по подкрепяни от Иран милиции и евентуално по обекти на Иранската революционна гвардия в други държави, съобщиха американските медии.

Запитан дали Иран е виновен за нападението срещу Йордания, Байдън отговори: "Аз ги държа отговорни, в смисъл, че те доставят оръжията на хората, които са го направили."

След нападението в Йордания напрежението в региона рязко се повиши, но той вече беше нестабилен след нападението на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври и опустошителния отговор на Израел в Газа.

Кремъл, близък съюзник на Техеран, призова за деескалация в Близкия изток.

"Според нас общото ниво на напрежение е много тревожно и, напротив, сега е моментът за стъпки за деескалация на напрежението", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Техеран твърди, че няма нищо общо с нападението и отрече, че подкрепя войнствени групировки, стоящи зад удара срещу американските военни близо до границите с Ирак и Сирия.

Китай от своя страна предупреди за риск от навилзане в "цикъл от ответни действия" в Близкия изток.

Пекин поддържа тесни връзки както с Русия, така и с Иран, като и трите страни се стремят да подкопаят глобалното лидерство на САЩ. /БГНЕС