Байдън се чу със западни лидери заради критичната ситуация в Русия

Президентът на САЩ Джо Байдън разговаря по телефона относно ситуацията в Русия с френския си колега Еманюел Макрон, германския канцлер Олаф Шолц и британския премиер Риши Сунак, съобщиха от Белия дом.

"Лидерите обсъдиха ситуацията в Русия. Те потвърдиха непоколебимата си подкрепа за Украйна", добави Белият дом в кратко изявление.

Говорител на Белия дом заяви, че Байдън, заедно с вицепрезидента Камала Харис и други висши американски служители, са били информирани за "последните събития в Русия", където паравоенната групировка "Вагнер" започна въоръжено въстание срещу Москва.

"Президентът и вицепрезидентът ще продължат да бъдат информирани през целия ден", заяви същият източник.

По-рано ръководителят на американската дипломация Антъни Блинкен проведе разговори с колегите си от държавите от Г-7, съобщиха от Държавния департамент.

С Блинкен е разговарял и министърът на външните работи на Турция Хакан Фидан, като двамата първи дипломати са обсъдили събитията в Русия и регионални въпроси.

По-рано днес Москва изпрати предупреждение към Запада да не се опитва да заема позиция по повод събития, свързани с метежа на Пригожин и ЧВК "Вагнер", който доведе до ескалация на напрежението в Русия, а според някои медии - до начало на гражданска война в страната. /БГНЕС