Последните живи мъченици от лагера "Белене" и днес бяха там - още чакат справедливост

Държавата и институциите ни са длъжници пред паметта на жертвите

Снимки: Faktor.bg

Стотици хора – репресирани от комунистическия режим, близки и роднини на мъчениците от концлагера „Белене“ и будни граждани се събраха днес на остров Персин, където е бил разположен наказателният лагер за неудобните на властта по времето на комунизма. Сред тях бяха и последните двама оцелели лагеристи от първия период на комунистическия ад през 40-те и началото на 50-те години на ХХ век.       

Поклонението пред жертвите, което се провежда за първи път от три години насам, събра над 600 души от цялата страна – някои идват от чужбина, включително от САЩ. С два автобуса от Турция пристигнаха репресирани по време на „възродителния процес“, както и техни близки.   

Хората, които днес се събраха на остров Персин, с болка констатираха, че държавата и институциите са длъжници пред националната ни памет и пред жертвите на лагера „Белене“. Обществото все още не знае достатъчно за жестоките мъчения, на които тук са били подлагани противниците на комунистическия режим. В учебниците по история все още не е записано нищо за тези мрачни събития. Дори има опити да се саботира и да се подменя истината, отбеляза водещата на възпоменателната церемония Люба Кулезич.

Вече започна подписка зловещият “Втори обект”, както още е известен лагерът, да бъде обявен за обект с национално значение и на мястото да бъде построен монумент.

На днешното поклонение, като жива памет за зверствата на комунизма, присъстваха двамата последни лагеристи от първия период на „Белене“, които все още са между нас. Те са изпратени тук като членове на БЗНС „Никола Петков“. Мъчителите им така и не бяха наказани. Нещо повече, в ход са масирани опити за реабилитация на комунистическия режим.   

Belene_poklonenie_poslednite_jovi.jpg

На поклонението се виждаха  много земеделски знамена. Освен представители на БЗНС дойдоха горяни, анархисти, техни близки.   

Хората споделят огорчението си, че паметта на жертвите тъне в забвение, докато монументът на техните мъчители на Бузлуджа не само е обявен за национален паметник - при мандата на служебния министър на културата Велислав Минеков, но и са отпуснати от държавата близо 400 хиляди лева за реставрирането му - от  друг служебен министър, Атанас Атанасов.      

Молитви за душите на мъчениците отправиха отец Трайчо от Белене, имам Рейхан Караалиев и пастор Радослав Илиев.

По думите на отец Трайчо, всички носим вина за злото, извършено на това място, защото тънем в бездуховност – затова имаме да изкупуваме грях пред мъчениците на комунизма.
Ако ние, хората, сме добри и имаме вяра, няма да злоупотребяваме така, че хората да попадат в затвори, каза още той.

Имам Рейхан Караалиев посочи, че това място е символ на две противоположности – на погазване на човешки съдби, но също на несломим дух и на надежда. Той призова никога да не повтаряме грешките.

Пастор Радослав Илиев подчерта, че жертвите на комунистическия режим не са напразни, няма да бъдат забравени и ще бъдат пример за непреклонност и свободолюбие.

Приветствия към поклонниците изпратиха председателят на парламента Росен Желязков, президентът Петър Стоянов, Съюзът на репресираните, Атлантическият съвет на България. От действащите депутати тук дойде само Елисавета Белобрадова от ДБ, а от евродепутатите - Андрей Ковачев от ГЕРБ/ЕНП.

На остров Персин дойдоха почти всички представители на Комисията по досиетата начело с Евтим Костадинов. Във връзка с поклонението комисията издаде специален сборник, съдържащ ценни исторически свидетелства.

Основен инициатор за възобновяване на поклонението е журналистът Христо Христов, изпълнителен директор на фондация „Истина и памет“, основател на сайта desebg.com.