Кърби за интервюто на Карлсън: Нямаме нужда от това, за да научим за бруталността на Путин

Карлсън е противник на помощта за Украйна

Джон Кърби

Джон Кърби

Във връзка с интервюто на американския журналист Тъкър Карлсън с руския диктатор Владимир Путин от Белия дом заявиха, че на Путин не трябва да се дава още един рупор, за да оправдае войната си в Украйна.

Бившият водещ на „Фокс нюз“, ключов съюзник на кандидата за изборите през 2024 г. Доналд Тръмп и явен противник на американската военна помощ за Киев, пътува до Москва за първото интервю на Путин със западен журналист след инвазията на Русия през февруари 2022 г.

„Трябва да бъде много очевидно за всички какво е направил г-н Путин в Украйна и напълно фалшивите и нелепи причини, с които той се опита да го оправдае“, каза говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби пред репортери на борда на президентския самолет.
„Не мисля, че имаме нужда от още едно интервю с Владимир Путин, за да разберем неговата бруталност“, добави той.

Карлсън не каза кога ще бъде излъчено интервюто, но спомена, че ще бъде безплатно за гледане.

След като беше уволнен от „Фокс нюз“ миналата година, той започна шоу в платформата за социални медии X, собственост на Илън Мъск, предаде БГНЕС.

Посещението на Карлсън в Москва беше широко отразено от руските държавни медии, които отдавна подчертаваха антиукраинските изказвания на американския журналист. Достъпът на Карлсън до Путин е огромен контраст с ограниченията върху други чуждестранни журналисти в Русия, където в момента са затворени двама американски граждани – репортерът на „Уол стрийт джърлнъл“ Евън Гершкович и Алсу Курмашева от Радио Свободна Европа. Отворените врати за Карлсън идват и на фона на продължилото две десетилетия демонтиране на свободната преса от Кремъл, с убити видни руски журналисти и много други, принудени да живеят в чужбина заради управлението на Путин.

Кремъл обаче отхвърли твърдението на самия Карлсън, че е единственият западен журналист, който си е "направил труда" да поиска достъп до Путин след инвазията.

„Получаваме много искания за интервюта с президента“, твърди говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Водещата на CNN Кристиан Аманпур и кореспондентът на BBC в Москва Стив Розенберг бяха сред онези, които опровергаха твърдението на Карлсън, че е сам в искането за интервю с Путин.

Изненадващата новина от Карлсън идва, след като помощта на САЩ за Украйна пресъхна поради саботажа на републиканската опозиция във Вашингтон, която остави украинските сили да се боият на фронта при остър недостиг муниции. Докато нови руски удари убиха още петима души в Киев и Миколаив, Кърби посочи, че украинските командири на бойното поле са били принудени да вземат "наистина трудни решения" за това как да пестят боеприпаси. „Руснаците знаят това. И затова продължават да изстрелват дронове и ракети, за да принудят украинците да използват силите за противовъздушна отбрана, за които знаят, че не получават боеприпаси в момента.“ - каза Кърби. Доналд Тръмп отдавна възхвалява лидера в Кремъл - според него той е "гений", на когото може да се има по-голямо доверие, отколкото на американското разузнаване.