Белият дом не потвърди изявлението на премиера за втечнен газ и цени под тези на "Газпром"

На срещата Петков-Харис не е била коментирана в конкретика темата за втечнения газ, още по-малко цени

Кирил Петков

Кирил Петков

Българският премиер Кирил Петков, който е на посещение в САЩ, обяви пред българската общественост за постигнати резултати при срещата му с вицепрезидента Камала Харис. 

В съобщението от тази сутрин на правителствения пресцентър до медиите се казва: "Договорено беше и извършването на реални доставки на втечнен природен газ към България на цени, под тези на „Газпром“, които да започнат от месец юни."

Само няколко часа по-късно в официалното прессъобщетние на Белия дом се уточнява какво точно са се договорили българският премиер и вицепрезидента Харис.

„Вицепрезидентът Камала Харис се срещна днес с министър-председателя на България Кирил Петков. Тя изрази своята признателност за силния съюз и топлото приятелство между САЩ и България. Тя благодари на министър-председателя за подкрепата на България към Украйна и потвърди солидарността на САЩ пред последния опит на Русия да използва енергията като оръжие. Те се съгласиха с необходимостта от укрепване на устойчивостта на Европа чрез по-нататъшно диверсифициране на енергийните доставки извън Русия и значението на продължаването на силната отбрана и възпирането по източния фланг на НАТО”.

В него не става ясно дали на срещата на премиера Петков с вицепремиера Камала Харис е разговаряно по същество за реални доставки на втечнен природен газ към България, и дали те ще са на цени под тези на "Газпром", за каквито четем в съобщението на Министерски съвет.