Бен Уолъс с призиви към Зеленски и Сунак: Украйна трябва да запази темпа на контранастъплението

Бен Уолъс

Бен Уолъс

Бившият министър на отбраната на Великобритания Бен Уолъс посъветва украинското ръководство да активизира мобилизацията на младежи, за да не допуска понижаване на темпа на контранастъплението. Това написа той в своята колонка, публикувана в неделя във вестник The Telegraph.

"Украйна също трябва да играе роля. Средната възраст на (украинските) войници на фронта е над 40 години. Разбирам желанието на президента Володимир Зеленски да запази младостта за бъдещето“, написа Уолъс, признавайки, че човешката сила на Русия ресурсите са много по-големи. "Точно както направи Великобритания през 1939 и 1941 г., може би е време да преоценим мащаба на украинската мобилизация“, казва бившият министър на отбраната.

Уолъс, който напусна поста си на 31 август, препоръча на министър-председателя Риши Сунак да увеличи военната помощ за Киев с 50%, изтъквайки, че Обединеното кралство е по-назад от Германия в това отношение.

"Преди да напусна поста, помолих министър-председателя Сунак да увеличи с £2,3 милиарда (,85 милиарда) сумите, обещани на Украйна тази година, добавяйки към £4,6 милиарда, които вече сме похарчили. Обединеното кралство вече не е най-големият европейски донор, Германия е", заяви Уолъс.

Обемът на британската военна помощ, прехвърлена на Украйна през 2022 г., възлиза на около £2,3 млрд. Лондон се ангажира да отдели поне същата сума за тези цели тази година. Британските власти, по-специално, доставят на Киев ракети с голям обсег Storm Shadow, танкове Challenger 2, самоходни гаубици AS90 и реактивни системи за залпов огън M270.