Бербатов: Никога не съм казвал, че аз съм най-достойният кандидат за президент на БФС

Все повече хора и клубове смятат, че ръководството в лицето на Борислав Михайлов е пагубно, смята още футболната легенда

Димитър Бербатов

Димитър Бербатов

Никога не съм казвал, че аз съм най-достойният кандидат за президент на БФС. Това заяви Димитър Бербатов в предаването „Денят започва“ по БНТ. Голмайстор номер 1 в историята на националния отбор говори по редица актуални теми, сред които преместването на мача на „лъвовете“ с Унгария в Пловдив и крещящата нужда от провеждане на честен и прозрачен изборен Конгрес.

Бербатов коментира изказването на мажоритарния собственик на "Левски" Наско Сираков по време на Общото събрание на акционерите в клуба, че „сините“ са против сегашното ръководство на Българския футболен съюз. „Той го каза онзи ден. Радвам се, че все повече хора и клубове виждат нуждата от тази закъсняла промяна и вече се обединяват и изказват мнение, че това ръководство е пагубно. Не съм имал разговор с Наско Сираков. Въпросът трябва да бъде към него, но щом той го казва, това е показателно за управлението на българския футбол“.

Бившият нападател на Манчестър Юнайтед е доволен от предстоящата среща на Министерството на младежта и спорта с БФС и изключените от системата на съюза клубове. „Радвам се, че се случва тази среща – клубовете, които са неправомерно изключени, ще имат възможността просто да бъдат чути. Ето това е медиаторството, което ММС трябва да прави. Държавата може да изслуша двете страни – оттам-нататък, решението е изцяло тяхно“, каза още той и продължи:

„Държавата трябва да бъде във всяка стъпка впоследствие – тя ще бъде основен фактор в инфраструктурата. Но тя няма как да работи с тези управленци. Когато се вменява вина на хора, които по никакъв начин не се виновни, не можеш да продължиш да търпиш. Да си мълчим ли, колко години чакаме? Всеки си има неговите причини, но ние продължаваме с постоянство – аз около себе си имам правилния екип, да, още преди три години – но ние започнахме, когато според нас беше правилно“.

Бербатов за пореден път призова за провеждането на честен и прозрачен изборен Конгрес. „Ние се борим за Конгрес, тъй като това е най-демократичното решение на този проблем. Минава през оставка на сегашното ръководство, разбира се, Конгресът трябва да бъде честен и прозрачен. Аз имам много неща да правя, не ми е на живот и смърт да стана президент. Никога не съм казвал, че аз съм най-достойният – представяме си програмите, оттам-нататък клубовете решават. Не мога да твърдя дали има политически натиск или не. Тъй като държавата се представя от спортния министър, трябва да вземат отношение – това е пагубно. Мисля, че министърът имаше такива изяви, поздравявам го – но трябва да е по-редовно“.

„Показателно е, че по стадионите феновете в 18-та минута скандират „Оставка“. Това ще прерасне в мирен протест. Да преместиш мач на националния отбор в Пловдив, после да изнудваш строителя, това е абсурдно. Какво общо има Локомотив Пд? Отборът се подкрепя. Момчетата си носят също отговорността, бил съм на тяхно място. Тези хора, които управляват, не са подкрепени. Създадена е една токсична и отвратителна среда“.

Кандидатът за президент на БФС се върна и към изборния Конгрес през октомври 2021 година. „Най-голямата ми грешка на онзи Конгрес беше, че бях джентълмен, трябваше да бъда като тях. Ще извървим целия път, да, ние се борим за доброто на българския футбол. Сега всички са обединени, зарядът е още по-голям. Няма какво да ни откаже, това е нашата кауза. Ако клубовете са доволни от това, което представям, да гласуват за мен“, завърши Бербатов. /БГНЕС