Безпрецедентна провокация - на 6 декември от сърцето на София заместникът на патриарх Кирил ще се моли за победа на руската армия в Украйна

Волоколамският митрополит Антоний пристига у нас в понеделник с тайна мисия – да признаем сръбския Томос за автокефалната Македонска църква

Митрополит Антоний, снимка: Православие Татаристан

Митрополит Антоний, снимка: Православие Татаристан

Български духовници – слуги на Руската църква, организират поредна хибридна провокация, насочена срещу Украинската  църква, православието и цивилизационния ни избор да сме част от ЕС и НАТО.

Дипломатически източници довериха пред Faktor.bg, че на 5 декември следобед у нас пристига на посещение  Волоколамският митрополит Антоний, председател на външния отдел на Московската патриаршия и реално заместник на патриарх Кирил (Гундаев). Ненадейната му визита бе потвърдена пред Faktor.bg и от български митрополит, член на Св. Синод, пожелал анонимност. Според него за 8 декември е било подготвяно заседание на Св. Синод, но ненадейно било отменено за 13  този месец. Решението е взето самоволно от главния секретар на Св. Синод - Мелнишкият епископ Герасим. Причината е пристигането на Волколамския митрополит Антоний, което е

лично организирано от Герасим

Оказва се че за руския духовник няма покана от БПЦ, тоест идва без благословение на патриарх Неофит и без решение на Синода. Главният секретар, който несъмнено е агент за влияние на РФ, не  е уведомил митрополитите, с изключение на Гавриил Ловчански. Формалното алиби, че Антоний ще оглави на 6 декември, вторник, литургията за храмовия празник на Руската църква в София „Св. Николай“ е съшито с бели конци. Измамата е явна - уж идва за Никулден, но на 6-ти той се отбелязва по българския църковен календар. За Русия Никулден се празнуват на 19 декември.

Антоний каца в София със своя заместник протойерей Николай Балашов, който според руски медии е бил генерал от КГБ, а на тази длъжност е несменяем от 38 години, тоест от времето на СССР. Антоний замести на важния пост в Църквата Иларион Алфеев, който за непремерени изявления след началото на войната на Русия срещу Украйна бе разжалван и изпратен на заточение в Будапеща като обикновен поп. Така Антоний се издигна за един ден от редови иконом на патриарх Кирил до негов заместник и втори човек в Руската църква.

Според източника на Faktor.bg целта на руската визита е

БПЦ да признае в спешен порядък Томоса на сръбския патриарх в Белград за автокефалия на Църквата в Северна Македсония

Той вече е признат официално от Москва. Идеята е да се демонстрира авторитетът на Кирил Гундяев и да се покаже, че Вселенската патриаршия и Вартоломей нямат такава роля  и влияние в православния свят. Освен това БПЦ трябва да поеме и неофициален ангажимент да не осъжда руските военни престъпления в Украйна, както и да отлага признаването на новата Независима Украинска църква.

Очаква се на 6 декември митрополит Антоний  да служи в София заедно с Герасим,  Гавриил Ловчански и Дниил Видински, известни като родни църковни копейки.

До 8 декември, когато приключва посещението на Антоний, се предвижда той да обиколи всички български епархии и да проведе лични разговори с владиците за подкрепа на сръбския Томос. Идеята е това да стане преди отложеното за 13 декември заседание, когато Синодът да признае автокефалията на Църквата в Северна Македония. Реално става дума за поредната 

подла и мръсна руска игра на Балканите

Преди няколко години Македонската църква се обърна първо към Българска  - да и стане Майка и да я признае. Но под руско давление българският Синод се сниши и остави проблемът да се решава от Белград и Москва.

Циничното в случая е, че  от три години Украйна има своя автокефална църква, призната от Вселенската патриаршия, но българският Синод не се произнася по този въпрос и вместо да покани Киевския митрополит Епифаний в България и да признаят Църквата му, то човекът на Елеонора Митрофанова в Синода, довежда кремълския Антоний.  Кирил Гундяев е със забрана за влизане на територия на ЕС, но неговият заместник, благодарение на Герасим Мелнишки ще кацне в европейска София и съгласно разпореждане на Московския патриарх ще отправи от сърцето на столицата ни молитви за победа на руската армия в Украйна.

Подготвяната провокация е безпрецедентна и за пореден път България ще бъде осветена като руски троянски кон. Скандално е, че вместо да осъди зверствата и престъпленията на руската армия в Украйна, БПЦ мълчи и приема висши представители на Московската патриаршия, която открито подкрепя руската инвазия, окачествява е като справедлива и поощрява избиването на украинци. Тази визита е поредна хибридна операция на посланика на Русия у нас Елеонора Митрофанова, която вместо да бъде изгонена от България, продължава мръсната игра у нас. 

Парадоксално е, че от 5 години БПЦ и всичките й служители, духовници и храмове са на пълна издръжка на държавата. Тоест, клирът имат статут на държавни служители, но не се съобразяват с официалната политика на България по отношение на мръсната война на Русия и санкциите, които подкрепяме.