Бивш офицер е руснакът, за когото Бобоков ходатайствал за виза пред екипа на Радев

Пламен Бобоков

Пламен Бобоков

Втора седмица прокуратурата и президентството мълчат кой е руснакът, за чието българско гражданство е лобирал собственикът на “Приста ойл” Пламен Бобоков пред екипа на Румен Радев. 

Загадъчният руснак, който още през 2017 г. е искал да получи български паспорт, се казва Игор Албертович Мошкин, научи “24 часа” от източници в Министерството на правосъдието. Оказва се, че той е офицер, напуснал руската армия и развил успешен бизнес. При това второ поколение, защото бащата на Игор Мошкин е бил генерал във Въоръжените сили на СССР. Биографията на Мошкин следва класическата схема, по която в последните 20 години много негови бойни другари със завидна бързина от военни стават собственици на успешни проекти. 

Обичайно бизнесът им се разраства първо в Русия, след което търсят начин да инвестират в страни от Европейския съюз като Кипър, Австрия, Германия. България не прави изключение. През последните години казусът с т.нар. златни визи за руски олигарси беше предмет на прокурорски проверки и конфузни разкрития, които показваха как през годините редица заможни руснаци и други граждани на страни от бившия СССР са получавали български паспорти, за да имат право на свободно придвижване в целия Европейски съюз. Проблемът е коментиран няколко пъти на ниво Еврокомисия, тъй като тази практика, прилагана в различни държави, сред които и България, създава предпоставки за сериозни корупционни прояви в тези страни и осигурява безпроблемно пребиваване на територията на съюза на хора със съмнителна репутация.

Игор Албертович Мошкин както други свои сънародници се появява в България с крупни инвестиционни намерения, но не реализира нищо толкова съществено. Целта му вероятно, както и на други руски “инвеститори”, е да изнесе част от финансовите си средства по-далеч от обсега на руските власти.

Проверка в търговския регистър показва, че Мошкин създава първата си фирма у нас през 2013 г. Предметът ѝ на дейност е финансово посредничество и по-конкретно представителство на чуждестранно лице “Надар Инк”, регистрирана в офшорната зона на Сейшелите. Мошкин и съпругата му имат и друг бизнес в коренно различна сфера. Двамата са съдружници във верига от заведения за здравословно хранене в столицата, които навлизат бързо в иначе силно конкурентния сегмент. Каква е връзката на Мошкин и Бобоков е трудно да се установи.

Вероятно имат близък контакт, след като бизнесмен от калибъра на Бобоков ползва връзките си на високо ниво, каквато е президентската институция, от която зависи крайното решение при предоставянето на българско гражданство. В този случай едва ли Бобоков търси услуга за случаен бивш руски военнослужещ. Едно от логичните обяснения е, че русенските братя имат бизнес интереси в Русия и в бивши съветски републики. По всичко личи, че кандидатът за български паспорт Игор Мошкин не е случаен инвеститор. Удивителна е бързината, с която той и хора като него създават контакти с хора в България, които от своя страна имат достъп до най-високи позиции в държавата, какъвто е случаят с Бобоков и администрацията на Румен Радев. От казусите, придобили популярност през последните години у нас, се вижда следването на общ модел - обикновено руснаци със сериозни финансови възможности получават съдействие от високи нива в българската държава за придобиване на българско гражданство по заслуги. По този начин български паспорти получават Сергей Адониев, Сергей Дружинин, Каир Рахимов, Владислав Левицки, Галина Улютина.