Бивш шеф на ЦРУ намеква, че Тръмп е способен да продаде държавна тайна за пари

Служители в Пентагона притеснени дали американският президент няма да използва последните дни за лични облаги

Доналд Тръмп

Доналд Тръмп

Едно от опасенията на запознатите с Националната сигурност в САЩ е, че Доналд Тръмп може да използва последните дни, за да натрупа лична изгода, за сметка на националната сигурност. 

Няколко са факторите, за които анализатори в САЩ се притесняват и те се отнасят до националната сигурност на страната, съобщава CNN в няколко свои материала. 

Първостепенна важност има липсата на Доналд Тръмп от всякакви срещи и задължения, свързани с битката с COVID. Според близки на Белия дом източници на медията, президентът прекарва дните си, заобиколен със съветници и адвокати, с които се работи единствено по това как да се атакуват изборните резултати. 

След уволнението на военния министър Марк Еспър, високопоставени служители на Пентагона се безпокоят, че всички високи длъжности в Националната сигурност на САЩ ще бъдат заети от лоялисти на Тръмп, които умишлено ще спъват работата на Пентагона. 

В друг материал се посочва, че от Държавния департамент нарочно крият съобщенията, изпратени до новоизбрания президент Джо Байдън от световни лидери. Протоколът задължава официалната кореспонденция да минава през Държавния департамент, но източници твърдят, че там цари „дребнавост“ и поздравите и съобщенията от държавни лидери и политици се съхраняват в Департамента, но не се дава достъп до тях на Байдън или хората му.  

Все пак Байдън поддържа връзки и без „помощта“ на Държавния департамент и постоянно комуникира със световните лидери, но по различни канали. 

Списание Vanity Fair пък публикува статия на Бес Левин, в която се цитира бившият служител на ЦРУ Дейвид Прейес, който е автор на книгата The President’s Book of Secrets. Според него има реален шанс Тръмп да продаде за пари тайни от националната сигурност на врагове на САЩ, за да покрие многото си дългове и загуби.