Документите говорят: БКП/ БСП ухажвала Доган още от началото на прехода

В архивите на Държавна сигурност се пазят документални свидетелства, показващи, че още от самото начало на прехода от тоталитарен комунистически режим към демокрация бившата комунистическа партия, преименувала се на социалистическа през пролетта на 1990 г., е ухажвала лидера на новосформираната партия Движение за права и свободи Ахмед Доган.

Сайтът desebg.com публикува един такъв документ, който представлява стенограма от срещата-разговор на министъра на вътрешните работи Пенчо Пенев с Меди Доган, състояла се на 14 септември 1990 г. в кабинета на П. Пенев (в документа е използвано и името Меди Доганов, което му е дадено по време на „възродителния процес”-бел. ред.).

Пенчо Пенев е министър на вътрешните работи във втория кабинет на Андрей Луканов, като на този пост заменя избрания за вицепрезидент ген. Атанас Семерджиев (впоследствие Пенев е назначен за конституционен съдия, б.а.).

От документа става ясно, че министърът на вътрешните работи от БСП сам е потърсил контакт с Доган, който по това време вече става известен като лидер на новоучредената партия ДПС и има ореол на политически затворник от „възродителния процес”.

За своите съпартийци и широката общественост обаче неговото агентурно минало в Държавна сигурност и формирането му като личност от ДС тъне в дълбока тайна (за първи път неофициално това агентурната му принадлежност е разкрита през 1992 г., а официално – през 1997 г.).

Макар етническото напрежение да е факт в периода декември 1989 г. – март 1990 г. министър Пенев обяснява, че една от причините за потърсения контакт с Доган е осигуряването на мирен преход.

„Основните мотиви на днешната среща е да установим контакт и да имам и вашето благоразположение за едни бъдещи контакти”, посочва министърът. Пенев уточнява, че ръководството на МВР били замислили да установят контакт с една група от хора от съответните политически сили.

На второ място министър посочва зачестилите прояви на български граждани от турски произход, макар да не посочва конкретни примери за прояви.

Доган заявява, че от месец март 1990 г. (когато са протестите на представители на турското малцинство пред парламента, б.а.) той е имал контакти с тогавашния министър на вътрешните работи ген. Семерджиев, които лидерът на ДПС определя като „една традиция”.

Доган в прав текст заявява, че ако до 15 септември не се реши изучаването на турски език в училищата „няма да пуснем децата в училище, ще образуваме живи вериги”.

В същото време той подчертава, че като ръководител на ДПС неговата линия е за консолидация, „движението е за всички български граждани”.

Двамата обсъждат въпроса и за мястото на учители в смесените райони, които от ДПС, определят като проводници на „възродителния процес” в периода 1985-1986 г.

Доган още тогава влиза в ролята на човек, който гарантира, че партията поема  ангажимент за „париране на евентуални [етнически] конфликти”.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност и краят на тоталитаризма”, издание на Комисията по досиетата, 2011 г.

Dogan-MVR_001.jpg