Блинкън в ООН: Няма да позволим Путин да се измъкне от отговорност

"Самият международен ред, за който сме се събрали, се руши пред очите ни"

Антъни Блинкън, снимка - архив

Антъни Блинкън, снимка - архив

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън настоя да бъде потърсена отговорност от президента на Русия Владимир Путин. Той заяви позицията си по време на заседание на Съвета за сигурност, на което бяха обсъдени военните престъпления в Украйна.

"Самият международен ред, за който сме се събрали тук, за да го пазим, се руши пред очите ни", заяви Блинкън.

"Не можем - няма да позволим на президента Путин да се измъкне от отговорност", каза той.

Блинкън обвини Путин, че добавя "масло в огъня" с последните си стъпки - свикването на резервисти и планирането на референдуми в контролираната от Русия украинска територия, точно когато Киев постигна сериозни успехи на терен. Висшият американски дипломат заяви, че е от решаващо значение да се покаже, че "никоя нация не може да преначертае границите на друга със сила".

"Ако не успеем да защитим този принцип, когато Кремъл така грубо го нарушава, изпращаме послание на агресорите навсякъде, че те също могат да го пренебрегнат", каза той.

Руският външен министър Сергей Лавров, с когото Блинкен отказва да се срещне индивидуално след инвазията през февруари, се нахвърли срещу западните обвинения.

"Днес се прави опит да ни бъде наложен напълно различен наратив за руската агресия като източник на тази трагедия", заяви Лавров пред Съвета за сигурност.

Той обвини Украйна в "русофобия", включително чрез налагането на правила за украинския език.

"Съединените щати и техните съюзници със съдействието на международните организации за защита на правата на човека прикриват престъпленията на киевския режим", заяви Лавров.

Франция, настоящият ръководител на Съвета за сигурност, свика заседанието, за да подчертае търсенето на отговорност за инвазията в Украйна.

"Няма мир без справедливост", заяви пред репортери френският външен министър Катрин Колона.

Откривайки сесията, генералният секретар Антонио Гутериш заяви, че органът на ООН по правата на човека е видял "каталог на жестокостта - екзекуции по бързата процедура, сексуално насилие, изтезания и друго нечовешко и унизително отношение към цивилни граждани и военнопленници".

"Всички тези твърдения трябва да бъдат старателно разследвани, за да се поеме отговорност", каза той, без да посочва директно Русия. "Извършителите трябва да бъдат подведени под отговорност в справедливи и независими съдебни производства. Жертвите и техните семейства имат право на правосъдие, обезщетение и компенсация", заяви Гутериш.

Украинският президент Володимир Зеленски, обръщайки се към Общото събрание в сряда, поиска специален трибунал и наказание за Русия заради нейното нахлуване и злоупотреби.

Прокурорът от Международния наказателен съд, който обяви разследване на възможни военни престъпления само няколко дни след като Русия нахлу в съседната страна през февруари, наблегна на доказателствата.

"Според мен днес трябва да се чуе ехото на Нюрнберг", заяви той пред Съвета за сигурност днес, визирайки германския град, където са се провеждали процеси за военни престъпления на нацистите.

Хан е пътувал до Украйна и е посетил град Буча, където бяха открити десетки тела по улиците и в масови гробове - зверствата ужасиха света.

Москва определя престъпленията като фалшиви. Днес Лавров заяви, че усилията на Украйна да обвини Русия във военни престъпления са "пропагандна операция".

Хан обаче отвърна на удара, като заяви пред Съвета за сигурност: "Когато отидох в Буча, зад църквата "Свети Андрей" телата, които видях, не бяха фалшиви."

Представителят на Украйна на заседанието - външният министър Дмитро Кулеба, призова за "солидарността и единството" на държавите-членки на ООН, за да помогнат на Киев в борбата с руската агресия.

"Най-добрият начин да се предотвратят нови руски зверства е да се предоставят на Украйна повече необходими оръжия", каза той пред репортери.

Преди войната Русия установи по-тесни връзки с Китай. Но Съединените щати приветстваха това, което смятат за предпазлив тон от страна на Китай, който не е доставял значителни военни доставки на Москва.

"Приоритет е страните да възобновят диалога без предварителни условия", заяви китайският външен министър Ван Ий на заседанието. /БГНЕС