Блинкън няма да се среща с външните министри на Русия и Китай на форума на Г-20

Лавров и Блинкън се срещнаха за последен път през януари 2022 г.

Антъни Блинкън

Антъни Блинкън

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън няма да се срещне с външните министри на Русия и Китай на срещата на Г-20 тази седмица в Ню Делхи, предаде АФП.

"Нямам намерение да се срещам с нито един от двамата на срещата на Г-20", заяви Блинкън пред репортери в Ташкент, преди да отлети за Ню Делхи. Той добави, че очаква да участва в груповите заседания с тях.

Блинкън отказва да се срещне лично с Лавров след инвазията в Украйна, като отхвърля руските изявления, че Кремъл е готов да обсъди войната, започната от президента Владимир Путин.

"Ако Русия - президентът Путин - беше наистина готова да се ангажира със смислена дипломация, необходима за прекратяване на агресията, разбира се, ние щяхме да сме първите, които ще работят за това, но няма никакви доказателства за това", каза Блинкън.

"Истинският въпрос е дали Русия ще стигне до момента, в който е наистина готова да прекрати агресията си и да го направи по начин, който е в съответствие с Устава на ООН."

Лавров и Блинкън се срещнаха за последен път очи в очи през януари 2022 г. в Женева, когато американският първи дипломат отправи предупреждение за предстояваща инвазия. Той отмени последваща среща, когато стана ясно, че Русия е решена да нападне Украйна, което тя направи на 24 февруари.

Двамата са седели в една и съща стая по време на последната министерска среща на Г-20 през юли в Бали, където според западни служители Лавров е избухнал, след като е чул критики за войната. /БГНЕС