Борел призовава САЩ да изпращат "по-малко оръжия" на Израел

Осъди решението да се евакуират жителите на Рафах

Жозеп Борел

Жозеп Борел

Върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел призова съюзниците на Израел, най-вече САЩ, да спрат да изпращат оръжия, тъй като в Газа са убити "твърде много хора", предаде АФП.

Като се позова на коментара на президента на САЩ Джо Байдън от миналата седмица, че военните действия на Израел са "прекалени", Борел заяви: "Е, ако смятате, че са убити твърде много хора, може би трябва да предоставите по-малко оръжия, за да предотвратите убийството на толкова много хора."

"Не е ли логично?" - попита той на пресконференция в Брюксел заедно с Филип Лазарини, ръководител на агенцията на ООН за палестинските бежанци UNRWA, чиито служители бяха уличени в подпомагане на "Хамас". 

"Колко пъти сте чували най-изтъкнатите лидери и външни министри по света да казват, че се убиват твърде много хора?" запита Борел.

Той възрази срещу нареждането на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху повече от един милион палестинци, укриващи се в град Рафах в Газа, да бъдат евакуирани преди израелската военна операция там.

"Те ще се евакуират... къде? На Луната? Къде ще евакуират тези хора?" - каза още Борел.

Войната в Газа беше предизвикана от безпрецедентната терористичан атака на палестинската ислямистка групировка "Хамас" срещу Израел на 7 октомври, в резултат на която загинаха около 1160 души. /БГНЕС