Бойко Борисов: Не можах да обясня на Тръмп, че след като са арестували Малинов за шпионаж, български съд го е пуснал да вземе орден от Путин

Не мога да почна да правя американски реактор, а два чисто нови да ги хвърля в реката.

България е потвърдена за стратегически газов хъб , каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти след срещата си с президента на САЩ Доналд Тръмп, предаде Агенция "Фокус.

На въпрос дали е засегната темата за влиянието на Русия, премиерът заявил, че когато има зловредно влияние, българските служби са показали, че действат мигновено.

"Не можах да му обясня, че след като прокуратурата, МВР и ДАНС са арестували за шпионаж, как български съд го е пуснал да вземе орден от Путин", коментира Борисов, визирайки случая с Николай Малинов.

"България е стратегически газов хъб, на който да има възможност съседните ни страни да си направят реално диверсификациите. България в документа ще прочетете е потвърдена за стратегически газов хъб. Направих необходимото, те ме разбраха. Максимално съм успял да защитя интересите на България", подчерта Борисов.

Министър-председателят коментира и проекта "Белене". "Не мога да почна да правя американски реактор, а два чисто нови да ги хвърля в реката. Ще ме бият българите с камъни. Той е бизнесмен и веднага схвана за какво става въпрос", каза Борисов за президента Тръмп.

"Още тази седмица идват техните ядрени експерти да видят Белене, реакторите, цялата инфраструктура и на Козлодуй. Като се има предвид, че целият регион има нужда остра нужда от електричество, особено след това засушаване. Просто целият регион ще има нужда от енергия. Всички, които си мислеха, че идваме тук да ни кажат: "Не, не. Купувайте оръжие". Точно обратното се получи", заяви министър-председателят.

"Ние веднъж не подвигнахме дума срещу трета държава", подчерта премиерът и заяви, че се работи за просперитета на България.