Борисов: Инвестираме милиарди и пак сме на излишък

Премиерът уважи престижния бизнес форум „Мистър и Мисис Икономика“

Инвестираме милиарди и пак сме в излишък. Последните 10 години вървим все нагоре - това заяви министър-председателят Бойко Борисов на церемонията по награждаването на „Мистър и Мисис Икономика“ в присъствието на председателя на КРИБ Кирил Домусчиев.

Премиерът уважи престижния бизнес форум, пред участниците на който не пропусна да изтъкне положителното икономическо развитие на страната ни. Борисов цитира данни от Световната банка, според които България отбелязва единствено възходящ тренд през последните 10 години.

„Тази вечер сме се събрали на едно мероприятие за добри новини. Искам да благодаря на всички вас, които със своите умения и предприемчивост давате възможност икономиката да расте. Много лесно се проследява развитието на една държава и може да видите кога е бил застоят в България“, каза премиерът.

Той увери, че въпреки голямата задлъжнялост в световен мащаб, страната ни се стреми да харчи „внимателно и пестеливо“, но същевременно инвестира в основните си приоритети. За пример той даде големите инфраструктурни проекти в София, както и строежа на магистралите „Европа“ и „Хемус“.

По този повод Борисов реши да се пошегува с факта, че дълго време хубавият път е стигал единствено до Правец, родното място на Тодор Живков: „Аз за Банкя го оставих последен“.

„Два огромни газопровода – един за втечнен газ, за да ни даде реалната диверсификация и един транзитен, „Балкански поток“, продължи да изрежда премиерът. Той припомни, че само за последните няколко години страната ни е похарчила милиарди левове в различни проекти.

„Всичко това и пак сме на излишък", категоричен бе Борисов, който реши да се пошегува още веднъж, но този път с новите американски изтребители. „Нови, да си хвърчат“, каза той пред препълнената зала.

„Мощно инвестираме в здраве, спорт, култура, археология“, обобщи министър-председателят и увери бизнес елита на форума, че държавата няма да пипа данъците.

"Днес вашите фирми, българските работници сигурно още работят, в неделя работеха, и то истински здрави, жизнени хора", отбеляза Борисов, който бе на инспекция на магистрала "Хемус" през почивния ден.

Той не скри задоволството си, че строежът напредва. "От Търговище чак Шумен се вижда вече по магистралата. И на мен ми е кеф", каза премиерът. И обеща на предприемачите от името на правителството: "Това мога да ви гарантирам - образованието, дуалното обучение, инфраструктурата". После отново вкара чувството си за хумор, като си взе довиждане с бизнеса, но остави да го заместват на церемонията "моя мистър и мис - Мариана и Влади", визирайки министрите си.