Боряна Димитрова: Интригата за парламентарните избори е дали срещу ГЕРБ ще има консолидирана или разпокъсана опозиция

Кризата показа на Румен Радев, че вече не е единственият с безвъпросно висок рейтинг

Боряна Димитрова

Боряна Димитрова

"Това е първият етап, в който гражданите оценяват не просто какво ще се случи оттук нататък, а оценяваха как реагираха правителствата и политиците на безспорно абсолютно нова ситуация, която постави пред изпитание милиони хора, постави пред изпитание бизнеси, професии и гражданите, в която и самите политици се оказаха неподготвени. Ние можем да видим сравненията с много европейски страни. Хората следяха непрекъснато информацията, не само от българския щаб, но и информацията, идваща от различни европейски страни. На фона на тази обилна информация можеха да правят сравнения: къде стои България спрямо останалите държави". Това заяви социологът Боряна Димитрова пред "Фокус". 

"На първо място, това е, че в България, както и в много други страни приоритет, подкрепа получиха онези политици, които поставиха в центъра личното здраве и живота на хората пред икономическото здраве на нацията. На този първи етап това беше най-ценното за тях и респективно с повишено доверие се ползват онези политици, които остро поставиха този проблем във фокуса на общественото внимание", казва още Димитрова.

"На първо място, затвърждаването на позициите на управляващите идва до голяма степен от съвпадението между обществени очаквания за този период, за първия период на кризата и мерките, които бяха предприети. Неслучайно и самото това проучване показва, мисля че и различни други експертни проучвания бяха правени в периода, които показаха висока степен на одобрение. В нашето проучване – одобрение от 70% за здравно карантинните мерки, 60% - за навременното въвеждане на дистанционно образование, 52% - за бързите спасителни социални мерки, които бяха насочени към най-рисковите социални групи и доста по-слаба подкрепа за икономическите мерки, които така и така остават неясни на този етап и те биват очаквани. Какво би направило устойчива тази подкрепа? Това са мерките, които предстоят да бъдат вземани оттук нататък, и които са основно в социалната и в икономическата сфера, т.е. мерки, които са насочени към икономическото здраве на нацията и те трябва да вървят балансирано, да вървят в  хармония с продължаващите мерки за защита на личното здраве", коментира социологът.

"При президентските избори картината като че ли, поради факта че са мажоритарни и че имаме директни двубои, директни сблъсъци, като че ли изглежда малко по-фокусирана. Съвсем доскоро трябва да кажем и нашите проучвания сочеха, че настоящият президент Румен Радев се явяваше може би най-силният претендент за този пост, нямаше друга фигура. Това, което се случи в тези два месеца на извънредно положение, показва обаче един изключително любопитен и изключително интересен развой. На първо място това е сближаването, силното сближаване на рейтингите на Борисов и на Румен Радев. Нещо, което не сме наблюдавали в нито един момент от мандата на настоящия президент. Това, като че ли връща отново в играта старото подозрение, старото съперничество между това, дали е възможно да бъде атакуван „Дондуков 2“ и от човек от кабинета, който да съперничи по сила на Румен Радев. Така че първата интрига, която се очертава, това е фактът, че Румен Радев вече не е единственият с безвъпросно висок рейтинг, към който няма друга политическа фигура, която да го достигне. Напротив изравняването на позициите, дори и то да е временно, нека пак да кажа, че то е в резултат на сегашната ситуация. Дори и това да е временно, показва способност за много по-голяма динамика, отколкото сме предполагали само преди няколко месеца. И на второ място ни показва и следното нещо – че понякога ситуацията дава шанс на определени хора и те много бързо могат да завладеят умовете, сърцата на хората. В случая визирам съвсем конкретно казуса с ген. Мутафчийски, един доскоро поне неизвестен на широката публика човек, който много бързо успя да натрупа своята подкрепа, своето доверие и това дали той ще се включи или не, смятам че това са празни спекулации към този период, аз самата не искам да спекулирам, но ни показва, че времената, които изискват силни решения, които искат бързи решения, те раждат и своите герои", каза още Боряна Димитрова. 

"Времената, които ни предстоят оттук до президентските избори, ще изискват също такива силни и категорични решения, защо не да се появят на сцената и нови герои. Такива времена изискват личности. Битката при президентските избори е мажоритарна битка, битка на личности. А времето е благоприятно за това личностите да могат да разгърнат или напротив, да загубят от своя потенциал. Що се отнася до парламентарните избори, за мен има, ще резюмирам накратко една основна интрига – независимо от всички плюсове и минуси, от всички колебания, които има, които търпи ГЕРБ, той ще съумее, показва го и настоящото проучване, ще съумее да запази достатъчно стабилни позиции, така че да се представи добре на парламентарните избори. Интригата, която може и която трябва да наблюдаваме е дали срещу себе си ГЕРБ ще има един силен консолидиран политически субект, политическа опозиция или ще има дребна, разпокъсана, ерозирана политическа опозиция. Въпросът е толкова по-остър, колкото по-драматично бих казала ерозира рейтингът на БСП. Ако тя не съумее през следващите месеци наистина да компенсира този спад, може да се стигне до положение да бъде донор на други политически сили и на предстоящите парламентарни избори да се представят 5-6-7 субекта с ниска подкрепа и на този фон без много да повишава собствения си рейтинг, тя да изглежда на значителна дистанция пред останалите. Като цяло, като оценка на българския политически живот и не само на българския политически живот, мисля че за всяка власт не е добре да има слаба и разпокъсана опозиция. Властта работи толкова по-добре и гражданите могат да се чувстват по-сигурни, ако има силна власт, но и силна опозиция. Затова казах, че за мен голямата интрига на изборите, парламентарните избори, които между впрочем по закон трябва да бъдат в края на март месец, нека имайки предвид какво се случи този март месец, трябва да признаем, че това е много рисково време, може да има втора вълна от коронавирус, краят на зимата също е много тежък период, не знаем какво ще се случи, но така или иначе най-важното политическо измерение – дали ще имаме консолидиран политически субект, който да има силна опозиция, да противопостави алтернативи, подходи на управление, което да мобилизира и ГЕРБ. Или напротив – ще имаме множество малки разпокъсани субекти, които да участват на тези избори", коментира социологът.