Бойко Ноев: Русия няма да спре само с Украйна, дразни България с агресията си и посяга на най-съкровени неща за нас

Бойко Ноев, снимка: БГНЕС

Бойко Ноев, снимка: БГНЕС

"От началото на членството си в НАТО България настояваше алиансът да има планове за защита на нашата територия и суверенитет, в случай, че има нужда. До 2014 г. НАТО отказваше поради възражение на Германия, Франция и други страни, които не искаха да "дразнят" Русия. След окупацията на Крим обаче алиансът промени своето отношение и тогава България, Румъния, прибалтийските страни и Полша бяха включени най-после в плановете за отбрана. Всичко това беше от голяма полза, защото ние сами не можем да спрем каквато и да е агресия. Това означава, че България и останалите държави имат пълноценно участие в НАТО. Трябва да се прави обаче разлика между политическото говорене и военното планиране. Без съмнение, нашите военни не правят изключение в структурите и изпълняват своите задачи". Това заяви бившият министър на отбраната и дипломат Бойко Ноев пред БНТ.

"Докато говорим, САЩ и Русия подготвят преговорната рамка и вдигат залозите, особено от страна на Кремъл, който казва, че утре всичко може да приключи буквално с две изречения. Русия оказва енергиен натиск, пускайки и спирайки газа. За мое голямо учудване имаше деескалация, подобна на Хелзинския процес в началото на 70-те години. След това дойдоха преговорите във Виена за намаляване на обикновените оръжия, които завършиха с успех през 1990 г. Видимо напрежение в момента има, въпреки че сме далеч от Карибската криза. Не очаквам всеобща война, но е възможна руска агресия в Украйна. Русия иска НАТО да се откаже от прилагането на чл. 5 в новите държави като България, Румъния, Полша и Унгария - всички тези, които се присъединиха към алианса след Варшавския договор. Кремъл иска НАТО да не провежда учения на наша територия, което означава, че обезсилва договора ни, което никога няма да се случи", каза още Ноев. 

"Русия иска още да не се приемат повече членове. Нас това ни касае дотолкова, доколкото сме членове на едно семейство и трябва да сме солидарни. Русия дразни България и българското общество с агресивното си поведение. Неслучайно Кремъл, заедно с македонските власти, прожектираха филм, в който България не съществува на картата, а Кирил и Методий нямат нищо общо писмеността и историята ни. По този начин Русия посегна на най-съкровените неща на България. Аз съм сигурен, че нашето ръководство отчита този сигнал. Това означава, че Русия няма да се спре само с Украйна, защото винаги е гледала по-широко на този регион. Ние не трябва да имаме никакви илюзии за братски или исторически дружби. Да народите са близки, както всички по света, но държавите си имат свои интереси", коментира Бойко Ноев.