Албин Курти: Бойкотът на изборите в Северно Косово е наложен от Белград, с цел сплашване

Албин Курти

Албин Курти

Бойкотът на изборите на 23 април от страна на сърбите в Северно Косово е бил наложен „от кампанията за сплашване на официален Белград и от криминалните му инструменти, разположени на терен на север“ в Косово, написа в публикация във Фейсбук премиерът на Косово Албин Курти, цитиран от КосоваПрес, пише БТА.

Според Курти произвеждането на предсрочните избори за кметове на общините Северна Митровица, Зубин поток, Лепосавич и Звечан, както и за общинските съвети на Звечан и Лепосавич е протекло спокойно и без инциденти.

В публикацията си той изрази благодарност към Централната избирателна комисия на Косово за организацията на изборния процес, към косовската полиция – за безопасността, а към гражданите – за подкрепата.

„Атмосферата беше (атмосфера) на сплашването, на шантажа, затова и участието на гражданите в изборите беше ниско. Бойкотът беше наложен от кампанията за сплашване на официален Белград и от криминалните му инструменти, разположени на терен на север (в Косово). Благодаря на гражданите за куража и спокойствието. Поздравявам избраните вчера кметове и общински съветници. Те трябва да работят с отдаденост и да служат еднакво (за всички). Правителството (на Косово) ще ги подкрепя и ще им помага. Институционалната система и публичните услуги ще могат да действат повече и по-добре. За благосъстоянието на гражданите и за техните права“, написа още в публикацията си Курти.

Предсрочните избори за кметове на общините Северна Митровица, Зубин поток, Лепосавич и Звечан с преобладаващо сръбско население, както и за общинските съвети на Звечан и Лепосавич бяха произведени на 23 април, като на тях гласуваха едва 3,47 процента от 45 000 души, имащи право на глас, според ЦИК на Косово.

Косовските сърби бойкотираха вота в неделя, след като „Сръбска листа“ и Партията на косовските сърби отказаха да участват в местните избори главно заради това, че все още не е създаден Съюзът на сръбските общини, за който настояват.

Изборите в Северно Косово се наложиха, след като през ноември миналата година сръбските представители напуснаха косовските институции в условията на напрежение заради смяната на сръбските регистрационни номера на автомобилите с косовски.

Напрежението между Белград и Прищина е постоянно, откакто Косово обяви независимост през 2008 г., която Сърбия отказва да признае.