Божанков: БСП залита в популизъм и крайност

"Бързо бях освободен от всички комисии. Нормално е да не съм секретар на НС". Това каза депутатът Явор Божанков пред Нова нюз. Изборите са над 90% вероятни, затова се бърза, но се бърза с някои неща, а с други не, посочи Божанков. „С изключение на ПП и ДБ всички партии не бързат с реформата на съдебната система“, поясни той.

По отношение на здравната система, социалната система и образованието депутатът смята, че те не могат да функционират на търговски принцип. По отношение на частния сектор е на мнение, че трябва да има свобода и регулация. „Сега е обратното. Регулациите са за малките фирми, семейните бизнеси. А там където са големите монополи държава няма. Пирамидата е обърната наобратно“, уточни политикът.

„Като народен представител бях поканен от гражданската квота. Хартиените бюлетини, войната в Украйна, промените в Изборния кодекс за мен не търпят компромис“, посочи Божанков.

„БСП залита в популизъм и крайност. Това не отива на една модерна европейска партия“, каза той. „Тема на левите сили в Европа е зелената тема. В ляво тя отсъства в България. Друга тема е домашното насилие. БСП беше поела ангажимент да вкара в българското законодателство всичко онова, което засяга домашното насилие. Това го направи ДБ. Две партии не подкрепиха този законопроект – „Възраждане“ и БСП“, допълни Божанков.

За твърденията, че България ще остане на тъмно и студено без руски газ, и че ще бъде въвлечена във война с решението да изпрати оръжие за Украйна, Божанков каза, че се експлоатират страховете на хората.

Политикът смята, че България трябва да заеме своето достойно място в Европа и "да прави като другите европейски страни".

Депутатът посочи, че честен разговор в политиката в момента не се води.