Брюксел алармира: Русия нарушава човешките права, променя демографски населението на Крим

Върховният представител на Европейския съюз за външните работи и политиката на сигурност разкритикува остро Русия за ситуацията с човешките права в Крим шест години след референдума за статута на полуострова, пише базираното в Брюксел издание New Europe.

Върховният дипломат на ЕС посочи нарастващата милитаризация на Кримския полуостров, която заплашва пейзажа на сигурността в Черноморския регион, тъй като жителите са изправени пред системни ограничения на основните свободи, като свобода на изразяване, религия или убеждения и асоцииране, както и правото до мирно събиране.

В изявление, ЕС призова за пълно спазване на международните стандарти за правата на човека на полуостров Крим, за да се гарантира, че журналистите, правозащитниците адвокатите в областта на отбраната се ползват от правото да работят независимо и без ненужна намеса и сплашване.

От името на ЕС Борел повтори ангажимента на блока за „пълно прилагане“ на политиката за непризнаване на анексията на Автономна република Крим и град Севастопол от Русия.

Той също осъди изграждането на моста на Керченския проток без съгласието на Украйна и обеща подкрепа за териториалната цялост и суверенитет на Украйна, включително чрез санкции.

ЕС призова Русия да прекрати натиска върху кримските татари и забраната за дейността на техния Меджлис.

„Освен това Руската федерация трябва да спре да променя демографската структура на населението, като прехвърля собственото си гражданско население на полуострова“, се казва в изявлението.