Самолети на руските ВКС бомбардират 18 населени места в Идлиб

Това съобщават източници от редиците на „въоръжената опозиция"

Въздушно-космическите сили (ВКС) на Русия бомбардират 18 населени места в Идлибската зона на деескалация, съобщават пред Анадолската агенция източници от редиците на „въоръжената опозиция“. 

От сутринта на 24 февруари самолети на ВКС на Русия нанасят удари по населените места в южната част на провинция Идлиб, както и в западната част на провинция Алепо. 

Източници от „Силите за гражданска защита на Идлиб“ (ребрандираните „Бели каски“, известни с "постановките" около т.нар. химически атаки на режима на Асад) съобщават, че най-малко пет души са станали жертва на руските бомбардировки през последните часове. 

От страна на сирийската армия, вярна на президента Башар Асад, твърдят, че авиацията отблъсква сухопътни атаки на турската армия и бунтовниците. 

Отряди на турската армия и формирования на „въоръжената сирийска опозиция“ в понеделник са предприели нова атака срещу позициите на правителствената армия в провинция Идлиб, съобщава телевизионният канал Al Arabiya, цитиран от ТАСС. 

Според информацията на медията, турските сили и въоръжените формирования са започнали наземна операция срещу населеното място Нейраб, където преди няколко дни направиха друг опит да овладеят стратегическата местност, но бяха отблъснати от силите на Дамаск и Военно-космическите сили (ВКС) на Русия. 

На преговорите на 17 септември 2018 г. в Сочи между президентите на Турция и Русия беше постигнато споразумение за създаване на демилитаризирана зона в сирийския Идлиб. Нападенията на режима на Асад, проиранските чуждестранни терористични групи и Русия срещу Идлиб не спряха, обяснява турската държавна агенция. 

Източник: Агенция "Фокус"