Чарлз III изрази солидарност с Украйна при посещението си в Германия

Важен европейски жест за силни връзки между кралството и ЕС след Брекзит.

Крал Чарлз III и кралицата-консорт.Камила

Крал Чарлз III и кралицата-консорт.Камила

Великобритания и Германия са единни с Украйна в борбата ѝ срещу непровокираното нахлуване на Русия, заяви крал Чарлз III в Берлин по време на първото си посещение в чужбина като крал, предаде АФП.

По време на държавен банкет, чийто домакин беше германският президент Франк-Валтер Щайнмайер, монархът подчерта ангажимента на двете страни да "защитават и развиват общите демократични ценности".

"Това се вижда толкова ясно днес, когато заедно с Украйна защитаваме свободата и суверенитета си пред лицето на непровокирана агресия", каза той.

74-годишният британски суверен е на тридневно посещение в Германия в рамките на пътуване, определяно като "важен европейски жест" за поддържане на силни връзки след Брекзит.

Като приветства "трайната важност" на връзките с Германия, той заяви, че ще направи всичко възможно, за да заздрави тези връзки.

По-рано домакинът Щайнмайер говори за "тъжния ден" преди шест години, когато Великобритания започна излизането си от Европейския съюз.

"Днес, точно шест години по-късно, отваряме нова глава", каза германският президент.

"Сега гледаме напред при променени условия, но все още заедно", каза той и добави на английски език, че "нашето приятелство е важно и то е силно".

Съвместните действия на Великобритания и Германия в помощ на Украйна при отстояването на нейната свобода подчертават колко силна е нашата връзка, каза Щайнмайер.

Германия τържествено посрещна кралските гости, като ги приветства на летище Берлин-Бранденбург с 21 оръдейни салюта, а два военни самолета прелитяха докато те наблюдаваха от върха на стълбите на самолета.

Британският флаг се развяваше заедно със знамената на Германия и Европейския съюз по централния берлински булевард "Унтер ден Линден", който води към Бранденбургската врата.

Щайнмайер и германската първа дама Елке Бюденбендер посрещнаха кралската двойка с военни почести при тази забележителност, която за първи път е фон за посрещане на държавен гост.

По време на посещението си Чарлз ще стане първият монарх, който ще говори пред германския парламент в четвъртък, преди да отпътува за пристанищния град Хамбург в петък.

Изборът на Германия за първото посещение на Чарлз, след като планираното пътуване до Франция беше отложено, показва, че Берлин е ключов партньор за Великобритания, която се стреми да възстанови отношенията си с ЕС, пише вестник "Франкфуртер алгемайне цайтунг".

След церемониалната част от визитата в сряда, през втория ден от пътуването си Чарлз ще поеме ключови политически ангажименти.

Той ще започне деня с разговори с канцлера Олаф Шолц, след което ще направи обръщение към Бундестага.

Ще се срещне и с бежанци, пристигнали наскоро от Украйна, и ще се срещне с британско-германска военна част в съседната провинция Бранденбург.

Монархът, който от години прокарва програма за опазване на околната среда, е планирал и обиколка на биоферма. /БГНЕС