Червени активисти окупират Варна с пропаганден филмов фестивал

Николай Георгиев*

Кохорта от червени активисти пристигна във Варна за откриването на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми, организиран от Българския червен кръст. За поредна година културната проява се превърна в плацдарм за разпространение на червена антиправителствена пропаганда. Събитието се провежда под егидата на вицепрезидента Илиана Йотова – кадър на Българската социалистическа партия, а сред лектори са Татяна Дончева – лидер на „Движение 21“, Нешка Робева, депутатът Иво Христов, известен с това, че нарече българите дебили, а българският народ – инфантилен, както и д-р Цветеслава Гълъбова – част от инициативния комитет на Мая Манолова. Своеобразни домакини на явката са известното варненско семейство Илия Раев и дъщеря му Биляна. Първият е дългогодишен директор на Фестивалния и конгресен център в морската столица, настоящ председател на БЧК в града. Биляна Раева развива политическа кариера покрай царското НДСВ, като за кратко е и депутат в Европейския парламент.

Руски пари за червени филми

От своето възобновяване през 2014 година, Фестивалът на червенокръстките и здравни филми се провежда на територията на руския саноторно-оздравителен комплекс „Камчия“, а сред основните партньори на проявата са Руският културно-информационен център в София и българското представителство на Россътрудничество. През 2015 година българо-руското партньорство се разраства, като в програмата на фестивала е включен специален модул „Панорама на руското кино“. Сред основните акценти на фестивала е 70-тата годишнина от края на Втората световна война – тема, отваряща широко поле за просъветските опорни точки и ролята на Русия в освобождението на Европа. Следват няколко фестивални години, акцент в които се поставя върху „хуманността, мира и приятелството“. Понятията се разглеждат като контрапункт на агресията и провалите на съвременното западно общество. Концепцията досущ копира руската доктрина за прикриване на държавните зверства чрез налагането на миролюбив и дружелюбен образ на Русия пред света.

kinofest_varna_1_08_10.jpg

Дипломатическа подкрепа

В контекста на "славянското партньорство", Фестивалът на червенокръстките и здравни филми е мощно подкрепян от дипломатическото представителство на Руската федерация във Варна. Традиционно генералният консул на държавата е сред официалните гости на проявата. Топлата връзка по оста БЧК – Президенство – Руско посолство буди сериозни притеснения предвид разобличените в шпионаж съветници на президента - Пламен Узунов и Илия Милушев. Ден след официалното откриване на тазгодишното издание, във Варна пристига и самият Румен Радев, чиято официална програма включва дискусия със студенти в морския град. С кого и къде ще се срещне след това българският държавен глава, ще научат само приближените. За широката публиката ще останат единствено филмите, като проявление на междупрезидентските договорки.

kinofest_varna_2_08_10.jpg

* Коментарът е публикуван на страницата на автора във Фейсбук.