Илеус – чревна непроходимост

Необходимо е рентгеново изследване с бариева каша

Илеус е тежко заболяване на храносмилателната система и представлява остра чревна непроходимост. Ето какви са симптомите, причините и лечението на заболяването.

Симптоми на заболяването

При илеус на тънките черва болката е коликообразна от лека до нетърпимо силна (състояние, познато като илеусен писък). Характерни са още гадене, повръщане, метеоризъм и газове.

При илеус на дебелото черво един от първите симптоми е подуване на корема, болката е тъпа, обхващаща целия корем, появяват се гадене и повръщане, наблюдава се и спиране отделянето на газове и изпражнения, поради което чревната непроходимост често бива бъркана със запек.

Често чревната непроходимост е съпътствана и от перитонит, бактериална инфекция, загуба на течности и т.н.

Какви са причините за чревната непроходимост?

Заболяването може да бъде резултат от запушване, срастване, усукване на червата, инвагинация (навлизане на черво в черво), образуване на възли, наличие на глисти, хернии, тумори, жлъчни камъни и други чужди тела, вродени дефекти при развитието на храносмилателната система, мускулна атрофия на червата, външно притискане на коремната област (при удар и друг вид физическа травма) или вътрешно притискане на червата от заболели органи, прекомерно физическо натоварване, оперативна намеса в коремната област и последвали сраствания, задържане на урина.

Нездравословното хранене и консумирането на твърде тежки и твърди храни, както и спазването на диети и гладуването също могат да стоят в основата на появата на илеус.

Лечение на илеус

Необходимо е рентгеново изследване с бариева каша, за да се провери проходимостта на червата. След поставяне на диагноза илеус лечението на чревната непроходимост се изразява в тежка и продължителна хирургическа интервенция, след която е необходимо да се спазва специален хранителен режим.

(rozali.com)