Д-р Мирослав Ненков за доц. Мангъров: Ако теб не са те назначили, сигурно е много кофти

Такива разни специалисти, разбирачи, вклиняват недоверие, те пречат много, заяви анестезиологът

Д-р Мирослав Ненков

Д-р Мирослав Ненков

Маската ще задържи със сигурност секрета, който носи вируса. Защото вирусът не лети сам. Той лети с част от нашата телесна течност. Затова когато общуваме отблизо, в затворено пространство, е хубаво да носим маски, посъветва бившият служебен здравен министър, анестезиологът д-р Мирослав Ненков в ефира на "Денят с Георги Любенов" по БНТ.

Нормално е да се увеличат заразените, защото се разхлабиха мерките. Най-вече млади хора не носят маски. Но когато разболееш майка си персонално, не е виновен Бойко Борисов или щабът, нали? 

На въпрос кое от трити "Д"-та не правим - Дезинфекция, Дистанция, Дисциплина, д-р Ненков отговори: "Нищо от трите. Нормално е да имаме проблем с дисциплината. Ние сме ориенталци. Не вярваме на властите какво ни казват. Иначе тези неща не са трудни за спазване. Още при първи симптом, дори настинка, протекъл нос, е добре веднага да се консултираме. При една обща терапия има по-голяма вероятност вирусът да не вземе превез, посочи анестезиологът.

"Ако приемем, че този вирус е едно медицинско явление, а не е създаден изкуствено,  вина носи Китайската комунистическа партия, която забави информацията и по този начин зарази света. Да, ККП, не китайците, При комунистите лошо за партията няма, за мама може да има лошо, за партията - не. Персонално китайските комунисти са виновни. Си Дзи Пин или там как се казва. Докторът, който пръв беше обявил, че има нещо ново, го затвориха и човекът умря от китайския вирус на Си Дзи Пин. Собствения си доктор те затвориха. и човекът умря на трийсет и няколко години. Никоя държава нема смелостта да забрани китайците да влизат.

Иначе в Китай е много хубаво, хубава страна е. Но ви следи компартията. Тя и сега ни следи", пошегува се лекарят.

Санитарните мерки ли са причина да се покачват случаите? "Ако ние с вас сме приятели и вие знаете риска, който нося, работейки в болница, разчитайки на нашата отговорност, не можем да седнем и да пием с вас по една бира. Въпросът е да не се събираме с хора, които не ги знаем какви са и с кого са общували. Ако семейството отиди на ресторант, то живее така или заедно. Всеки човек може да реши за себе и какво да прави. Да плюе по щаба, да не носи маска, да обвинява щаба, да торпилира доверието на здравната система, както този доц. Мангъров, който наистина е добър лекар, но искаше дебат с щаба. За какво? Ситуацията е извънредна, има назначени хора, които взимат решенията и носят реална отговорност за тях, не говорят празни приказки. Ако теб не са те назначили, сигурно е много кофти, само че не може пък всички да взимаме решения. Ето такива разни специалисти, разбирачи, вклиняват недоверие, те пречат много, защото има разни умници, като този в Силистра, който псувал колегите и те напускат сега вкупом. Ето такива се хващат на тия думи." 

Има заблуди, които ние ги смятаме за истини, а те водят до фатални грешки. Ако ти взимаш решението, ти носиш и отговрността, .Няма положително в тази работа. Шведският национален главен инспектор се извини за грешките, че са объркали мерките. Представяте ли си? Ами това тук ако стане? Ами те на място БГ-мамите ще отидат да му изпият очите. Това персонализиране на нещата е малко глупаво от наша страна.

Досега не сме били ограничавани и това ни дойде доста. Ние сме ориенталци. Не вярваме на властите.