Даниел Сървър: Александър Вучич се опитва да създаде Велика Сърбия

На практика сръбският президент Александър Вучич се опитва да създаде Велика Сърбия, такава каквато искаха Слободан Милошевич и Добрица Чосич.

Това каза професорът от Университета Джон Хопкинс във Вашингтон и балкански експерт Даниел Сървър. Според него "Вучич възнамерява да сложи под контрол сърбите в Косово, Босна и Херцеговина и Черна гора", каза Сървър за "Гласът на Америка".

По повод изборната загуба на партията на черногорския президент Мило Джуканович, Демократическата партия на социалистите /ДПС/, по време на местните избори в неделя в родния му град Никшич, американският експерт каза следното: Това е отражение на случилото се на национално ниво. Има умора от управлението на ДПС. Хората имат право да искат определени промени и за това имаше достатъчно причини - обвинения в корупция и други подобни неща. Но, лично аз, бих искал промените да бъдат положителни, проевропейски, прозападни, но такава възможност нямаше в Черна гора. Промяната на властта е неделима част от демокрацията. В Черна гора нямаше мощни проевропейски опозицииони сили. Имаше само просръбски. Хората очевидно бяха уморени от управлението на ДПС и от самия президент Джуканович", подчерта Сървър.

Провалът, според професора от Университета Джон Хопкинс във Вашингтон, се дължи на липсата на влиятелна проевропейска опозиция, която да подкрепя черногорската независимост.

"Лично аз не изпадам в паника. Аз съм по-загрижен от ролята на Сърбия и Русия и преди всичко от амбициите на Вучич да сложи под контрол сърбите в Косово, Босна и Херцеговина и Черна гора. На практика Вучич се опитва да създаде Велика Сърбия, такава каквато искаха Слободан Милошевич и Добрица Чосич. Това е сръбският план, осъвременен вариант за днешните Балкани", подчерта Даниел Сървър.

Загубата в Никшич предизвика известно колебание в Подгорица. С тази победа обаче, ще бъдат окуражени антинатовски, проруските и просръбските сили. В това отношение няма никакво съмнение. Хората в Европа трябва да започнат да осъзнават това нещо. По този въпрос в САЩ вече са наясно, но не и в Европа", подчерта балканският експерт и поясни, че "Сръбската православна църква продлъжава да има сериозно влияние". /БГНЕС