Държавна сигурност мечтаела да проникне в Мисията на САЩ в ООН

Още през 60-те години на ХХ век Държавна сигурност е заложила в плановете си като цел да проникне в Постоянната мисия на САЩ в Организацията на обединените нации (ООН) в Ню Йорк. Това разкрива документ от архивите на ДС, който desebg.com публикува онлайн. Той представлява строго секретен план за агентурно-оперативната работа по линия на САЩ за 1868 г. на резидентурата в Ню Йорк.

Освен в представителството на САЩ в ООН в плана като цел за проникване са записани и представителствата на Гърция и Турция в ООН. Проникването в подобни важни обект обаче е било повече мечта за разузнаването на ДС, защото на практика се оказва непосилна цел. Първо главно управление на ДС (разузнаването) се проваля в САЩ, тъй като там е разкрит, арестуван и осъден щатният служител на ПГУ Петьо Костадинов, работещ като търговско аташе.

В строго секретния план от 1968 г. е записана като основна задача да се „изучат подходящи лица из средите на чуждите дипломати, американски граждани от български произход и местни такива, работещи или имащи връзки със служители от обектите за проникване с цел откриване на разработки“. Планът също така разкрива, че към онзи момент ДС е разполагала само с един агент – жена под кодовото име „ВИРДЖИНИЯ“, с която обаче е трябвало да се осъществи контакт с цел установяване на нейните оперативни възможности. 
Тя е била вероятно от България, тъй като в родината ѝ ДС е следяло нейната кореспонденция с хора от страната (мероприятие №9, б.а.).

oon23.jpg

oon24.jpg

oon25.jpg

oon26.jpg

oon27.jpg

oon28.jpg