Депутат от ПП: От горите изчезват десетки милиони, Нинова опитва да овладее системата, за да я използва за политически цели

Александър Дунчев

Александър Дунчев

"През последните 20 години българските гори не се стопанисват от лесовъди, а от кметове, политици, депутати, областни управители и свързаните с тях фирми". Това заяви в депутатът от "Продължаваме Промяната" Александър Дунчев пред Нова ТВ.

По думите му на лесовъдите е оказван натиск да разрешават безобразна сеч. "В България годишно се добиват около 7 млн. кубика плътна дървесина. Това е добив за 200-300-400 млн. лева. Около една пета от тях се крадат и отклоняват към големи монополисти, към партийни каси”, заяви Дунчев.

Според него в едно от горските стопанства в Родопите една трета от гората е изсечена „на голо”. „Това са сечища, които са свръхголеми. Там няма подраст от млади фиданки и гората се възстановява десетилетия по-бавно от нормалното. Правихме проверка на терен – това са били здрави гори”, посочи той. И допълни: „Фирми, които работят в горско стопанство „Родопи”, са секли законно. Държавата им е позволила сеч на голяма надморска височина и в мащаби, надвишаващи многократно възможността на гората да се възстанови. След разследване през 2020 г. беше издадена инструкция, която забрани подобна сеч”.

"Вместо да спира схемите, БСП започна да връща уволнени директори на стопанства. Пътят на парите стига до партийните централи. Кирил Петков каза, че "нещо се случва в горите". Помоли ме отново да ръководя Агенцията по горите, но му казах, че така ще срутим коалицията. Той се убеди, че съм прав и уволни зам.-министъра Атанас Добрев, но това не реши въпроса. Корнелия Нинова се опитва да овладее горската система, за да я използва за политически цели. Доказахме, че се източват десетки милиони чрез търгове и изчезват", каза още Дунчев.