Депутатите разглеждат ветото на Радев за ЗСВ и отлагането на премахване на дерогацията

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Народните представители ще проведат в четвъртък повторно гласуване на оспорените разпоредби от Закона за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт, върху които президентът наложи вето.

Депутатите ще гласуват и отлагане на премахването на дерогацията на “Лукойл” с една година, предаде БГНЕС.

Промените в закона за съдебната власт бяха приети от Народното събрание на 2 юни 2023 г., но впоследствие бяха върнати за ново обсъждане с Указ на президента Румен Радев. Приетите промени, които Радев оспори предвиждат, че до 6 месеца народните представители трябва да изберат изцяло нов състав на Висшия съдебен съвет, чийто мандат изтече миналия октомври, както и предвиждат създаването на специална система за случаен избор на съдията, който ще разследва главния прокурор и неговите заместници.

Освен гласуване на ветото на президента депутатите ще гласуват на първо четене промени в Закона за защита на лицата, подаващи сигнали или публично оповестяващи информация за нарушения, както и ще проведат второ гласуване на промените в Закона за съдебната власт.

Народните представители ще проведат и второ гласуване на промените в Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна. Комисията по икономическа политика и иновации към НС вече прие на второ четене промените в законопроекта и решиха да бъде назначен особен търговски управител в Лукойл, който да е отговорен пред Народното събрание и контролиран от него, но освен това и да отложим отпадането на дерогацията с една година. Предстои да видим дали това решение ще срещне подкрепа в пленарната зала.