Дезинформация за ядливите насекоми атакува ЕС

От десетилетия насам се разпространяват митове за редица регулации на ЕС

Евроскептиците имат ново страшилище: те твърдят, че Брюксел има таен план да накара хората да ядат насекоми - това става в рамките на дезинформационна кампания, която процъфтява в интернет и офлайн, съобщава АФП.

Неотдавнашните решения на Европейския съюз, с които бяха одобрени хранителни съставки, получени от домашни щурци и ларви на бръмбари, като част от стремежа за намиране на по-устойчиви източници на храна, предизвикаха вълна от подвеждащи твърдения в социалните мрежи.

В някои публикации се твърди, че няма да има изисквания за етикетиране на храните, съдържащи тези съставки, или се правят необосновани връзки между продуктите от насекоми и множество заболявания.

Други публикации сочат решенията на ЕС като поредно "доказателство" за конспиративната теория, че световният елит планира да избие човечеството - този път чрез насилствено хранене на хората с опасни буболечки.

Но вълната от всяване на страх надхвърли рамките на онлайн пространството.

Политиците в няколко европейски държави обвиниха Брюксел в опит да накара хората да се хранят със страховити пълзящи насекоми, в посегателство срещу традиционните национални кухни, а по-крайните - дори в зловещ план, който излага на риск живота на хората.

"Не искам скакалци за закуска!" - изригна британският архиевроскептик Найджъл Фараж.

"На етикета на храната ще пише "Acheta Domesticus". Така че всички разбираме напълно какво означава това, очевидно." - каза той на 27 януари по канала GB News, като използва латинското наименование на домашния щурец.

Фараж определи одобренията като причина Великобритания да се откъсне от стандартите на ЕС за храните в рамките на това, което той определи като "правилен Брекзит".

Френският сенатор Лоран Дюплом от консервативната партия „Републиканци” заяви пред Сената на 25 януари, че французите "ще ядат насекоми без да знаят" и че новите съставки ще бъдат включени в храните "без да се информират ясно потребителите ".

"Как стигнахме дотук, че трябва да консумираме щурци, които са от същото семейство като скакалците, докато Франция е страната на гастрономията и тероара?" - каза Дюплом, критикувайки ЕС, че подкопава френския селскостопански сектор.

Какво всъщност гласят регламентите на ЕС?

Всъщност новоодобрените съставки трябва да бъдат изписвани както с научните, така и с ежедневните им имена, съгласно изискванията за етикетиране в публично достъпните документи за разрешение на Европейската комисия от януари 2023 г.

В документите се посочва, че етикетите на храните, съдържащи продукти от насекоми, трябва да съдържат предупреждение, че те могат да предизвикат алергична реакция.

В документите се обяснява също, че съставките са били определени като безопасни за консумация от човека чрез научен анализ от Европейския орган за безопасност на храните.

От 2021 г. насам ЕС разрешава продажбата на продукти, получени от домашен щурец, мигриращ скакалец, ларви на жълт брашнен червей и ларви на малък брашнен червей, като за всички тях важат същите изисквания за етикетиране и здравни проверки.

Въпреки това в България, където антиевропейската реторика на някои политически партии се засилва преди малко вероятното присъединяване на страната към еврото през 2024 г., този ход беше представен като животозастрашаващ.

Бившият министър на вътрешните работи и лидер на проруската партия АБВ Румен Петков в интервю за прокремълската медия "Поглед" определи разрешенията като "престъпление срещу Европа".

Той обвини Европейската комисия - изпълнителния орган на ЕС - че е "готова да убие нашите европейски деца", които според него неволно ще ядат продукти от насекоми в любимите си закуски.

Въпреки че одобренията на ЕС не правят задължителни съставките от насекоми в нито един хранителен продукт, някои политици определиха разрешенията като налагане, от което техните страни трябва да бъдат защитени от националните правителства.

В Унгария, където напрежението с Брюксел е голямо заради замразените средства, министърът на земеделието Ищван Наги предупреди, че "традиционните хранителни навици могат да бъдат застрашени", и обеща, че правителството ще въведе нови разпоредби, за да гарантира ясното етикетиране.

Просто още един евромит?

От десетилетия насам се разпространяват половинчати истории за регулации на ЕС за всичко - от извивките на бананите до размера на презервативите.

Но идеята, че Брюксел е обсебен от идеята да храни хората в Европа с насекоми, изглежда се разпространява по-широко от други така наречени "евромитове", казва Саймън Ъшърууд, професор по политика и международни изследвания в Открития университет.

"Интересното в тази история е, че тя се появява в много различни страни, тъй като в миналото евромитовете са били много специфични за всяка държава", казва той пред АФП.

"Може би това е просто естеството на темата - тя говори за общо отвращение", каза той.

Ъшърууд добави, че с течение на времето евромитовете могат да окажат значително влияние върху общественото мнение, като запълнят празнината в знанията за ЕС с клишета за ненормалните брюкселски бюрократи.

"Нито една от тези истории сама по себе си не е като края на цивилизацията. Това е нещо странно." - казва Ъшърууд пред АФП.

"Но това е този кумулативен ефект на капката, който засилва предразсъдъците, схващанията и погрешните представи за това какво представлява ЕС". /БГНЕС