Димитър Ганев: Не виждам вариант за правителство извън ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ

Димитър Ганев, снимка: БГНЕС

Димитър Ганев, снимка: БГНЕС

Резултатът на „Има такъв народ“ с лидер Слави Трифонов е безпрецедентна ситуация за 33-годишната ни история след демократичните промени. Партия, която бе извън миналия парламент, сега се завръща, коментира пред Euronews Bulgaria социологът от „Тренд“ Димитър Ганев.

„ИТН беше жива политическа формация през цялото време, последните данни от нашите изследвания, сочеха малко над 3 процента за нея. Тя направи силен финален спринт, който е поради факта, че голяма част от гласоподавателите на г-н Трифонов са взели решение или в самия изборен ден, или няколко дни преди вота“, обясни Ганев.

Той допълни, че повечето социологически изследвания през последната седмица съвпадат с изборните резултати.

„Хубаво е да се казва всичко това, защото сме обвинявани от политици“, посочи социологът.

По думите му на базата на обработените близо 90 процента от протоколите от чужбина в ЦИК, „Възраждане“ е трета политическа сила.

„Не очаквам някакви структурни размествания оттук нататък“, каза той.

„Очевидно г-н Костадин Костадинов играе по-дълга игра. Партиите сега трябва да правят мнозинство от 200 народни представители, по простата причина, че нито Костадинов иска да сътрудничи с някои от парламентарно представените партии, нито някоя от тях търси диалог с него“, заяви Ганев.

„Не виждам вариант за правителство извън някаква форма на разбирателство между първите две формации – ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ“. Ако се намери все пак някаква пресечна точка за консенсус за подобен тип управляващо мнозинство, то би могло да изглежда по следния начин – експертен кабинет без ярки политически лица с ясна програма по точки и вероятно ограничен хоризонт. Това е формулата, върху която ще започнат разговорите, дали ще бъдат успешни, не мога да кажа“, смята социологът.