Димитър Луджев: ГЕРБ не може да са съюзник на новата коалиция, защото те са проблемът

Отдавна чакахме хора, които имат енергия и капацитет, за да извършат модернизацията на държавата, каза още политикът

Димитър Луджев

Димитър Луджев

Ние сме в ситуация, в което нашето общество и управление е болно – от корупция, от липса на посветеност, от искрено желание да променяш страната. Сега трябва правителството да извърши реорганизация на цялата система на управление, персонален подбор на хора с качества и създаване на институции, които да крепят обществения интерес. Това коментира в ефира на Би Ти Ви Димитър Луджев, бивш вицепремиер и министър на отбраната в правителството на Димитър Попов. 

Той смята, че има голяма надежда да се направи работещо правителство. Но за това трябва да се търсят съмишленици, хора, които да изповядват една и съща управленска философия, за да извършат съответните реформи, като имаме предвид неговата сложна конструкция.

Има желание за сформиране на кабинет, има един великолепен подход от страна на ПП на съставяне на правителство. Влезе една нова генерация, която отдавна чакахме  - хора, които имат енергия, капацитет да извършат една модернизация на страната. Те разбират, че такива грамадни задачи  изискват усилията на много по-широка група от хора. Това се разбира и от останалите играчи, посочи Луджев. 

Според него съвсем естествено е отстраняването на ГЕРБ  от преговорите и той се аргументира защо.

ГЕРБ само на думи е дясна партия. Идеологията не е важна за тях, а да са в управлението. Тя беше една популистка партия, единствената й идеология беше властта. Какъв естествен съюзник може да са хората в тази партия, след като новата коалиция иска да ликвидира тежките последици от управлението на ГЕРБ. Това не може да стане в съюз с ГЕРБ. И трето – ГЕРБ са антилиберална формация, партия с антидемократична насоченост. Тези хора са от друга порода, различна от това, което са Кирил Петков и Асен Василев, и лицата, които ги подкрепят, посочи политикът.

Вотът на хората, които искат промяна, бе даден на тези, които могат да управляват страната към по-добър живот, да я извадят от тази яма, от тази мафиотска тапа от управлението на ГЕРБ. Естествено беше да дойде един момент на ферментация, защото по-младите търсят кой да извърши тази дълго чакана промяна, допълни още Димитър Луджев.