Доц. Мангъров изуми с нова теория защо фитнес залите няма да бъдат отворени скоро

COVID-19 трябва да се посрещне от силните хора, заяви инфекционистът

Доц. Атанас Мангъров

Доц. Атанас Мангъров

"Щабът го е страх. В него никой не спортува. Затова няма да отворят скоро плувните басейни и фитнес залите." До този изумителен извод е стигнал началникът на Детската клиника в Инфекциозната болница в София доц. д-р Атанас Мангъров. 

Като носиш отговорност, не трябва да съсипеш всичко, защото те е страх. Трябва да се отворят паркове, стадиони и съоръжения, плувни басейни и фитнес зали, защото хората трябва да продължат да спортуват, за да са силни“, даде съвет той в предаването "Лице в лице" по бТВ. 

Трябва да се успокоим, да живеем нормално и да спазваме по-добра лична хигиена. Това е нещо, което рано или късно ще ни се случи и болшинството от нас няма да го разберат, заяви доцентът.

„При вируса заразяването стана по всички възможни начини и понеже е нов, той ще премине през цялото земно кълбо. Той може да изчезне през лятото, защото не е пригоден да живее сред човешката популация, а се предава по животни“, обясни той.

„Щвеция продължава да си следи своята философия и накрая те ще се измъкнат от кризата с възможно най-малко последствия. Там, където се опитаха да действат по-адекватно, се провалиха. Глупаци дал Господ“, обобщи той.

„Коронавирусът е една остра вирусна инфекция и е едно самоограничаващо се заболяване. Болните не са се преборили, а са държани живи, докато болестта отмине. В страната има няколкостотин хиляди хора, които са заболели от този вирус. Ние хващаме една много малка част от тях. Има поне 100-200 пъти повече“, подчерта доц. Мангъров.

„Продължаваме да не искаме да разберем, че това заболяване трябва да бъде посрещнато от най-младата и здрава част от населението. Те и да се разболеят, ще се преборят. Смисълът на отварянето на парковете е да се случи това, което рано или късно ще се случи. Ако инфекцията тръгне от страната на болните, старите и немощните, ситуацията ще е много тежка. COVID-19 трябва да се посрещне от силните хора“, убеден е лекарят.

„Тези коронавируси са известни много отдавна и не се отличават по нищо от другите. Вместо медиите да успокояват хората и да дават кураж, се прави точно обратното. Нямаме полза от това“, предупреди д-р Атанас Мангъров.