Методи Андреев: Кой пробута тези хора на ИТН?

Премиерът трябва да зададе рамките за политическо поведение в коалицията, трябва да знае, че Русия е тази, която превзема държави като корумпира правителства

Методи Андреев

Методи Андреев

"Не мога да си обясня, след като новите управляващи обещаха, че ще се обърнат към млади и образовани хора с езици, че ще търсят извършване на промяната чрез такива хора, как изведнъж министърката от квотата на ИТН намери само пенсионери и то от Държавна сигурност. За мен ДС като явление е крайно отрицателно, защитавало един диктаторски режим". Това коментира пред БНР е на доц. Методи Андреев.

Преди години като депутат от СДС той беше един от авторите на закона за разкриване на архивите на бившата Държавна сигурност. 

Андреев определи като "нахално глупаво" изказването на министър Теодора Ганчовска, че не знаела с какви хора с агентурни досиета се обгражда.  

"Тази жена, която случайно стана външен министър на България, стана такъв благодарение на протестиращи граждани, които не са искали да се назначават такива хора на представителни държавни длъжности... Тази министърка да си каже истината - кой ѝ ги даде тези хора. И мълчанието до последно на Тошко Йорданов означава само едно - че в цялата завера напълно информиран е бил техният вожд и учител Слави Трифонов... Кой нареди тези хора да бъдат назначени на тези места? Кой им ги пробута", попита първият председател на Комисията по досиетата. 

Методи Андреев изтъкна още, че "с тази формула, която се прокламира от "Продължаваме промяната", че, видите ли, ние сме дали отговорността за всяко министерство на съответна политическа сила, няма да стане промяната".

"Отговорността трябва да е ясна, тя е на министър-председателя. Кирил Петков трябва да знае, че той трябва да зададе рамките за политическо поведение в коалицията, защото някой пробва докъде може да стигне с подобни назначения. След като са решили да правят промяна, трябва да знаят, че тази корупция има и генезис от външна за нашия интерес държава. Русия превзема държави, като корумпира правителства".