Доцент от Софийския университет се обяви против ЕС, Борисов бил пощаджия на Брюксел

Мария Пиргова твърди, че младите българи предпочитали да живеят в Русия, а не бягали на запад

Мария Пиргова

Мария Пиргова

Истинските урок по манипулативно антиевропейко говорене изнесе от ефира на "България он еър" преподавателят по политология в Софийския университет Мария Пиргова. Вероятно медията има своите аргументи, за да покани в сутрешния си блок точно такъв гост – ярък противник на ероатлантизма, но за трезво мислещите българи е скандално и недопустимо.

Според Пиргова нямало нищо осъдително в антиевропейският статус във фейсбук на Таско Ерменков и в твърденията му, че щом в Крим гласуват за Путин, то районът е руски. Гостът изтъкна, че много от хората в страната били против санкциите наложени на Русия, но не обели и дума, че те са следствие от терористичния опит на Кремъл да прекроява държавни граници с насилие и с оръжие.

Не ме интересуват санкциите, интересува ме да има заплати и доходи за хората, да не ровят по кофите за боклук, заговори с фалшив християнски тон политиложката. Тя изтъкна, че имало социални слоеве в различно положение в страната, но забрави, че БСП – партията, към която се е прилепила и защитава, е пълна с милионери, чиито капитали имат съмнителен произход.  

Мария Пиргова отрече, че е имало искане  по времето на Тодор Живков България да  стане 16 република на СССР. Това били недоказани манипулации. Нейните студенти ровели в документи и такива факти не откривали, твърди преподавателят от Алма Матер, въпреки, че това искане от страна на Живков е документирано на три пъти, а изследователи твърдят, че процесът е продължил почти 10 години

Пирова бе категорична, че е против ЕС и политиките му, които заробвали свободни държави, но отново услужливо забрави, че на последните избори за Европейски парламент дъщеря й Достена Лаврен беше кандидат за евродепутат от листата на БСП, лично протежирана от Станишев. Доцентът по политология обяви гръмко и че много българи отивали да живеят и работят в Русия, а тезата, че младите бягали на Запад не била вярна. Гостът на "България он еър" пропусна, а и водещите услужливо не я попитаха, защо дъщеря й от години е избрала Париж за своето кариерно развитие?

Гвоздеят в антиевропейския урок на Пиргова беше темата да българското европредседателство и лансирането на Запаните Балкани като приоритет.

България е в подчинено положение към ЕС, за какво европредседателство говорим тогава? Западните Балкани не може да са наш български приоритет. Бойко Борисов играе ролата на слуга, на пощаджия на ЕС. Трябва да сме глупаци, за да приемем, че Западните Балкани са ни приоритет. Високите технологии трябва да са наш приоритет, а не Западните Балкани, манипулира Пиргова.

Гражданите обаче помнят, че представящата се днес за социална защитничка Мария Пиргова преди години, като шеф на партията на Христо Ковачки, защитаваше пак по телевизиите дивия капитализъм и беше против правата на работниците в мините. Всъщност в годините на прехода политоложката обслужваше различни партии, според интересите им.

Опасното в случая обаче е, че Пиргова е преподавател в уж най-елитното висше учебно заведение – Софийския университет. На „учени” като нея е поверено обучението на младите, формирането на ценности и мироглед, а не политизирането им. Мария Пиргова е поредното доказателство, че СУ„Климент Охридски” се е превърнал в последния бастион на комунизма, русофилията, путинизма и антивропейската риторика.