Джо Байдън води с 11% пред Доналд Тръмп в последната анкета на Quinnipiac University

Снимки: The New York Times

Снимки: The New York Times

Бившият вицепрезидент на САЩ Джо Байдън води с 11% пред президента Доналд Тръмп в последната анкета на „Quinnipiac University“, която показва, че американците не одобряват работата на настоящия президент за предотвратяване на епидемията.

Според анкетата, публикувана снощи, Байдън, все по-печелещият доверие кандидат за президент на Демократическата партия, е подкрепян от 50% от избирателите, докато републиканецът Тръмп би получил 39% от гласовете на президентските избори през ноември.

От регистрираните демократи 88% са казали, че ще гласуват за Байдън, а само 5% са заявили, че ще гласуват за Тръмп. Републиканците, от друга страна, биха генерирали 87% от гласовете за Тръмп, докато 8% биха гласували за Байдън. Резултатът за независимите е 47% срещу 36% в полза на Байдън.

Все повече избиратели не одобряват реакцията на Тръмп на коронавируса. 51% от гласоподавателите одобряват работата му, докато 56% не я одобряват.

Попитани кой кандидат смятат, че ще може по-добре да се справи с епидемията, 55% се доверяват на Байдън, докато 39% са избрали Тръмп. Повечето избиратели смятат, че Байдън би се справил по-добре в здравеопазването в Съединените щати от Тръмп (57% в сравнение с 37%).

Избирателите обаче са разделени по въпроса кой кандидат е по-добър за икономиката – 48% смятат, че това е Байдън, докато 47% казват, че Тръмп.

"Предимството на Байдън предполага, че доверието в президента Тръмп е нарушено, и ако броят на заразените с коронавирус продължи да нараства, позицията на Тръмп е изложена на риск, а ноември приближава", заяви Тим Малой, анализатор от университета в Куинипек.

Проучването идва, след като вчера Колумбийския университет пусна анализ, че ако американските мерки за физическа дистанция са били въведени две седмици по-рано, на 1 март, когато епидемията започна да се разпространява, 36 000 живота са щели бъдат спасени.

В САЩ повече от 96 000 души са починалите от коронавирус досега, а над 1,6 милиона са заразени. /БГНЕС