ЕК разследва България за газовата сделка с Турция - с нея пускаме руски газ към ЕС

Нарушения на правилата за конкуренцията

Европейската комисия разследва газовата сделка с Турция, по силата на която "Булгаргаз" получава  газ през Турция. Сделката, сключена от служебния кабинет на Гълъб Донев с турската компания "Боташ" на практика отвори вратите за пренос на руски газ към Европа.

Еврокомисията проверяра дали са нарушени правилата на ЕС за конкуренцията - възможно е чрез споразумението с "Боташ" входът към българската газопресносна система да е блокиран за други доставчици.   

Според писмо от Генерална дирекция "Конкуренция" на ЕС, цитирано от сайта ICIS, Еврокомисята е поискала от "Булгаргаз" да изпрати подробен списък с документи, включително информация, свързана със споразуменията за газови доставки с турския оператор "Боташ" и резервиране на капацитет на турско-българската граница.

Изискана е и информация за договорите – вече сключени или в процес на договаряне, при които българският газов оператор може да действа като изключителен представител или дистрибутор за доставка на газ.

Възможно е също „Боташ“ да поиска от "Булгаргаз" да резервира капацитет през газопреносната ни система за собствените си експортни нужди за доставки към трети страни.

Още през януари, когато се разбра за сделката, Европейската федерация на търговците на енергия изрази опасения за възможни нарушения на конкуренцията.

От „Булгаргаз“ не са отговорили на въпросите на ICIS по казуса. 

Сключеният договор с „Боташ“ не позволява да се контролира произходът на газа, който компанията изпраша към България. По-рано турската страна обясни, че когато руският газ влезе на турска територия, той става турски и не се прави разграничение.