Екатерина Михайлова: Не съм съгласна да се правят референдуми по важни въпроси, като тези на ИТН и Възраждане

Екатерина Михайлова

Екатерина Михайлова

Промени в Изборния кодекс да не се правят по-рано от 6 месеца преди изборите – това е според европейските правила. Но като човек, който не е специалист по хартии и бюлетини, не бих магла да кажа дали ще има проблем да се гласува с хартиена бюлетина на предстоящите предсрочни избори. Да му мислят за това ЦИК и депутатите. Това коментира в ефира на Нова ТВ специалистът по конституцонно право Екатерина Михайлова. 

Сроковете кога да се проведат избори са уредени от Конституцията. От момента, когато президентът разпусне НС, за което не е упоменат срок в Конституцията, провеждането на избори трябва да се случат след 2 месеца. Това казва законът, посочи тя. 

По думите на Михайлоа резултатите от едни избори не всеки може да ги оспори, това е в правомощията на една малка група от хора – те са дадени на президент, МС, прокурор, КС.

Според Михайлова и двата референдума – за еврото и лева на „Възрdждане“, и на ИТН - за промяна на държавната уредба, са свързани с важни въпроси, които трябва да се решават от Велико народно събрание.

Такива важни въпроси – като промяна на формата на държавно управление, не трябва да минават между другото. Затова не съм съгласна да се правят референдуми по такива въпроси, за каквито говорят ИТН и Възраждане. Такива въпроси трябва да се решават от Велико народно събрания, бе категорична Екатерина Михайлова.